Kanadan suunnalta, Ottawa Sunin toimittaja Bruce Garriochilta tarkennettuna, lähtivät liikenteeseen huhut, joiden mukaan Winnipeg Jets saattaisi olla vaihtamassa päävalmentajaansa.

Jets keikkuu tällä hetkellä NHL:n läntisessä konferenssissa viimeisellä pudotuspelipaikalla, jonka se valtasi kaadettuaan Chicago Blackhawksin viime ottelussaan. Se ei kuitenkaan muuttanut tilannetta suuntaan tai toiseen, sillä alkukauden ailahtelevat otteet saattavat olla tuomassa potkut Jets-valmentaja Paul Mauricelle.

Garrioch kertoo artikkelissaan, että tällä hetkellä NHL-piireissä Mauricea, ja Rasmus Ristolaista Buffalossa valmentavaa Dan Bylsmaa, pidetään kaikkein potentiaalisimpina niminä seuraavaksi potkut saavaksi valmentajaksi.

Jälki nuorten kanssa vakuuttavaa

Mikäli Jets päätyisi tähän ratkaisuun, olisi se Patrik Laineen kannalta todella huolestuttava ratkaisu. 18-vuotias suomalaisnuorukainen on nimittäin saanut olla Winnipegissä täysin oma itsensä. Häntä ei ole ylivalmennettu, vaan Maurice on koko ajan korostanut luottoaan suomalaisnuorukaiseen.

Ja se on myös näkynyt valotaululla, sillä NHL-uransa 28 ensimmäiseen otteluun Laine on niitannut 16 maalia ja antanut seitsemän maaliin johtanutta syöttöä.

Tällä hetkellä loukkaantuneena olevat Mark Scheifele ja Joel Armia ovat esimerkiksi nousseet täysin uudelle tasolle.

Ylipäätään Mauricen kädenjälki on ollut vahvaa juuri nuorten pelaajien osalta. Tällä hetkellä loukkaantuneena olevat Mark Scheifele ja Joel Armia ovat esimerkiksi nousseet täysin uudelle tasolle. Scheifele on ollut aivan NHL:n kuumimpia pelaajia koko kauden, kun taas Armia on löytänyt uuden pelillisen identiteetin alempien kentällisten huipputärkeänä roolipelaajana.

Mauricen kohdalla puolustukseksi on sanottava myös se, että Jets on kärsinyt alkukaudesta aivan käsittämättömästä loukkaantumissumasta. On siis ollut jopa suoranainen ihme, että se on kyennyt pelaamaan näinkin hyvin todella kokemattomalla joukkueella, ilman tärkeimpiä yksilöitään.

”Jääkiekon oma Jose Mourinho”

Olisikin ehdottoman tärkeää, että Winnipegissä ei alettaisi nyt tässä kohtaa painamaan paniikkinappulaa. Joukkueen parhaat vuodet ovat vasta tulossa, kehitystyö nuoren rungon kanssa on kesken ja sille kehitystyölle ei tule ainakaan aivan heti kovempaa jatkajaa kuin Maurice.

Hän nimittäin taitaa ennen kaikkea henkisen puolen valmennuksesta, mitä ei missään nimessä sovi väheksyä; ei etenkään, kun joukkueessa on Laineen ja Scheifelen kaltaisia hiomattomia supernuorukaisia.

Aina joku voi tietenkin todeta, että sieltähän saattaisi tulla vielä parempi vaihtoehto näille nuorille pelaajille, mikäli siis potkut konkretisoituisivat. Täytyy kuitenkin muistaa, että yhtä hyvin sieltä saattaisi tulla ”jääkiekon oma Jose Mourinho”, joka ei tajua nuorten pelaajien kehittämisestä mitään.

Ja se vastaus otsikon kysymykseen? Kyllä, olisi katastrofi, koska Laine tarvitsee pelaamiseensa juuri Mauricen kaltaisen pelaajalähtöisen valmentajan.