Torstai-ilta sen muistutti. Jokerit-SKA-peli on parasta jääkiekkoa, mitä Suomessa voi tällä hetkellä nähdä.

On helppo sanoa, että tammikuinen KHL-kaksikon kohtaaminen oli tähän mennessä kauden kovin yksittäinen kiekkopeli Suomessa. Yli 12 000 katsojaa näkivät energisen, värikkään, vauhdikkaan ja fyysisen taiston. Ottelun lataus säilyi täydet 60 minuuttia, mikä heijastui myös yleisöön.

Kaukalossa nähtiin taitureita, joiden pelaamisesta Suomessa ei vielä muutama vuosi sitten voinut edes haaveilla. Jokereilla on laadukas joukkue, mutta Pavel Datsjuk ja Ilja Kovaltshuk ovat supertähtiä, jotka vetävät jopa arki-iltana Hartwall Arenan täyteen.

Samalla tuore taisto muistutti, mikä Jokereiden KHL-unelmassa on mennyt pieleen. Mikäli Jokerit pelaisi joka viikko SKA:ta vastaan, ei sillä olisi mitään hätää ruplaliigassa. Ongelmaksi muodostuu se, että seura pääsee käärimään kunnon lipputulot vain muutaman kerran vuodessa.

Kauppalehti uutisoi aiemmin talvella Jokereiden kärsineen kahdessa kaudessa lähes 30 miljoonan euron tappiot. Se on valtava summa seuralle, jonka budjetti on KHL:n mittapuulla varsin pieni. Herääkin kysymys, mistä oikein kiikastaa?

Uskottavuus koetuksella

Jokereiden kotiotteluissa riittää valoa, ääntä ja draamaa. Kuori kiiltää ja show on massiivinen.

Ennen ottelun alkua kerrotaan vakuuttavasti, kuinka seura haluaa olla KHL:n paras organisaatio. Helsingissä kuulemma tiedetään, mitä se vaatii.

Kauniita sanoja, joiden tehtävä on kuitata jo pidempään seuraa vaivannut ongelma. Nimittäin uskottavuuden puute. Fakta on se, että seurajohto on joutunut alkuinnon jälkeen vastailemaan kerta toisensa jälkeen, pystyykö joukkue taistelemaan uskottavasti KHL:n voitosta.

Ei ole sattumaa, että joukkueen aiemmin äärimmäisen aktiivisen kannattajaporukan määrä on viimeisien vuosien aikana romahtanut. Syyt löytyvät seuran viime vuosien toiminnasta. Venäläisoligarkki Roman Rotenbergin tuplarooli Jokereden ja SKA:n taustalla on hiertänyt jo pitkään helsinkiläisseuran faneja.

Kannattajien protestointia on helppo ymmärtää. Yksi joukkueen KHL-seikkailun absurdein näky oli Rotenbergin tuulettelu, kun SKA upotti kiekon muutama kausi sitten kiekon suomalaisseuran maaliin. Seuran omistaja maiskutteli tv-kameroiden edessä siis oman seuransa tappiolla.

Kuherruskausi päättyi

Kuten melkein 30 miljoonan euron lasku osoittaa, on KHL:n kulurakenne täysin kestämätön. Se on käynyt selväksi jo muutaman vuoden aikana.

Koko ongelma olisi helppo laittaa Jokerit-johdon syyksi. Fakta on kuitenkin se, että taloudelliset ongelmat ovat vaivanneet myös muita Jokereiden kaltaisia KHL-organisaatioita.

Eikä Jokerit ole ollut lamaantunut ongelman kanssa. Helsinkiläisseura on tehnyt melkoisen työmäärän organisaation kasvojenkohotukseen. Seura on panostanut markkinointiin, näkyvyyteen ja uudenlaisiin viestintäkeinoihin. Pelkästään seuran tiedotuspuoli on ylivoimaisesti kovin Suomessa.

Samalla suomalainen kiekkoyleisö tuntuu kuitenkin kyllästyneen KHL-kiekkoon. Kuherruskausien päätyttyä Jokereiden hurjat yleisömäärät ovat kääntyneet hiljalleen laskuun. Vaikka katsomoissa käy hyvin porukkaa, on alkuvuosien hurmos enää muisto.

Alkuinnon jälkeen paljastunut totuus paljastaa, että myös poliittinen tilanne näkyy varmasti monen kuluttajan päätöksenä jättää Jokereiden ottelut väliin. Suurempi ongelma on silti se, ettei suomalaisyleisö innostu Jokereista ennen kuin seura pystyy uskottavasti todistamaan taistelevansa KHL:n voitosta.

Sitä ennen suuri yleisö innostuu lähinnä Kovaltshukin ja kumppaneiden kohtaamisesta. KHL-seikkailu on muutamaa superpeliä varten liian kallis seikkailu.