Edmonton Oilers teki monta ihmistä onnelliseksi maanantaina, kun joukkue ilmoitti suomalaishyökkääjä Jesse Puljujärven lähtevän AHL-seura Bakersfield Condorsiin.

Mutta miksi vasta nyt? Täksi kaudeksi NHL:ään saapunut Puljujärvi on joutunut käsittämättömän kohtelun uhriksi. Suomalaispelaajaa on siirrelty ketjusta toiseen, minkä lisäksi monesti ”poppariosastolle” eli katsomoon.

Tämän kaiken lisäksi peliaika on ollut lupaavan alun jälkeen mitätön. Viime aikoina suomalaishyökkääjä pelasi vain jämäminuutteja, joista viimeisimmässä ottelussa reilut kolme minuuttia – tällainen toiminta ei palvellut enää ketään. Tämä onkin herättänyt suuresti ihmettelyä jääkiekkopiireissä, eikä turhaan. Nuori ja lupaava pelaaja tarvitsee aikaa tottuakseen uuteen ympäristöön, mutta ennen kaikkea hän tarvitsee vastuuta ja näytönpaikkoja. Näitä mahdollisuuksia Puljujärvi ei saanut joukkueessaan enää pitkään aikaan.

Kaiken kruununa häntä kysyttäessä nuorten MM-kisoihin, seura kieltäytyi. Samaan aikaan, kun Pikkuleijonat rämpivät arvokisoissa, odotteli Puljujärvi seurassaan vastuuta, jota ei ikinä tullut. Olisiko ollut kuitenkin viisaampaa tässäkin asiassa päättää toisin?

Puljujärvestä aiemmin vapaa agentti

Oilers on pelannut tällä kaudella 42 ottelua, joista 28 ottelussa Puljujärvi oli mukana. Aiemmin pitkittämisen syynä pidettiin tulevaisuuden sopimusneuvotteluja. Jos suomalaishyökkääjä olisi lähetty farmiin ennen 40 kierroksen täyttymistä, olisi seura hyötynyt tilanteesta. Silloin Puljujärvi olisi ollut ns. rajoitettu vapaa agentti vuotta pidempään, kun hänellä ei olisi enää voimassa olevaa sopimusta. Nyt hänestä tulee vapaa agentti 25-vuotiaana.

Mutta selitykset sikseen. Tärkeintä on, että Puljujärvi saatiin lopultakin AHL:ään. Nyt hän voi saada rutkasti jääaikaa, jonka lisäksi hän pääsee vahvasti puolustavaan joukkueeseen, joka varmasti tarvitsee suomalaista. Tämän polun kautta hän saa tärkeitä onnistumisia, joka taas ruokkii itseluottamusta.

Kaiken mennessä hyvin AHL:n puolella, voidaan jo keväämmällä nähdä tuloksia, kun Puljujärvi toivottavasti viilettää taas NHL-jäillä.