Patrik Laineen saama aivotärähdys pitää suomalaishyökkääjän sivussa tositoimista ainakin toistaiseksi.

Winnipeg Jetsin suomalaistähti sai rajun osuman päähänsä, kun Buffalo Sabresin Jake McCaben kova pommi jyräsi Laineen jäänpintaan. Tilanteesta ei tuomittu jäähyä, mutta kentältä talutettu Laine loukkaantui iskussa.

Turun yliopistollisen sairaalan ylilääkäri, dosentti Olli Tenovuo kommentoi tilannetta yleisellä tasolla.

– Aivotärähdyshän on termi, jota käytetään hyvin monesta eri vammasta. Sen takia pelkästään se ei itsessään kerro mitään, sillä kyseessä on aina aivovamma. Perinteinen käsityshän on, että aivotärähdys oli lievempi vamma, joka paranee varmasti, Tenovuo summaa Leijonat.comille.

Aivovammoihin erikoistunut Tenovuo kertoo nähneensä Laineen tilanteen. Mikään nähdystä ei viittaa pahempaan vammaan.

– Tämä täyttää aivotärähdyksen merkit. Terveellä nuorella miehellä toipuminen saattaa tapahtua yllättävänkin pian – parhaimmillaan jopa muutamassa päivässä.

Hurja osuma – ei huonosta kulmasta

Kuten video osoittaa, näytti Laineen saama osuma rajulta. Hyökkääjä jäi makaamaan pitkäksi aikaa jäänpintaan. Nähdyn perusteella Laineen kunnosta ei löydy silti vakavan vamman merkkejä.

– Näytti, ettei taju ollut poissa missään vaiheessa. Luokitukseen vaikuttaa myös se, mitä hän muistaa tilanteen jälkeisiltä hetkiltä. Sitä me emme tiedä, Tenovuo muistuttaa.

Osuma Laineeseen oli kova. Se tuli kuitenkin aivojen kannalta hyvästä suunnasta.

– Pitkittyneiden ongelmien riski on suurempi, mikäli voima tulee sivusta. Tai jos pää joutuu kiertoliikkeeseen. Tässä voima oli kova, mutta se näytti tulevan suoraan edestäpäin.

NHL tarkkana

Millä aikataululla Laine nähdään tositoimissa? Aivotärähdyksen jälkeen paluu esimerkiksi harjoitteluun tapahtuu tarkasti oireita seuraamalla.

– Ammattiurheilijoilla on tarkkaan asetettu hoito-ohjelma. Tällaisissa tapauksissa ei määrätä vuodelepoa, mutta paluu harjoitteluun tapahtuu portaittain. Kun oireet ovat hävinneet, voi harjoittelun aloittaa. Ja mikäli oireet palaavat, palataan yksi porras taaksepäin, Tenovuo avaa.

NHL on ottanut viime vuosina tiukan otteet päähän kohdistuneisiin iskuihin. Sen myötä myös Laineen tapaus tutkitaan tarkoin ennen paluuta tositoimiin. Tenovuo arvioi karkeasti nykyisten tietojen perusteella Laineen olevan sivussa tositoimista mahdollisesti noin pari viikkoa.

Katso kaikki Patrik Laine -uutiset täältä!