Maalivahdin rooli oireilevassa joukkueessa ei ole koskaan mikään helppo paikka. Sen ovat kokeneet tällä kaudella sukeltaneen Dallas Starsin suomalaiset Kari Lehtonen ja Antti Niemi.

Kaksikosta Lehtonen pääsi maanantaina todistamaan edessä sähläävän joukkueen vaikeaa tilannetta. Starsin synkkä peli Buffalo Sabresia vastaan kuvastaa hyvin sitä umpisolmua, johon NHL-joukkue on tällä hetkellä itsensä saanut.

Lehtonen jäi vieraiden maalilla varsin yksin, kun Sabres marssi pelissä voittoon lukemin 3-1. Vaikkei suomalaisvahti ollut ottelussa parhaimmillaan, ei Stars kaatunut maanantainakaan maalivahtipeliin.

Silti jokainen Starsin tappio nostaa esille kysymyksen, pitäisikö NHL-seuran hankkia jostain itselleen uusi maalivahti. Mitä pidemmälle kausi on edennyt, sitä enemmän sekä Niemi että Lehtonen ovat saaneet kritiikkiä pohjoisamerikkalaisessa mediassa.

Puolustuspää tuuliajolla

Kun katsoo Sabresin maanantaisia maaleja, löytyy Starsin tämän kauden ongelmat ilman suurennuslasia. Jokaista kotijoukkueen maalia edelsi jokin radikaali puolustuspään virhe.

Starsin pakisto on ollut alkukaudesta pahasti tuuliajolla. Se näkyy tällä hetkellä valtavina virheinä joukkueen peruspelissä. Kun luottoa puolustusmuotoon tai takana operoiviin maalivahteihin ei löydy, heijastuu se yleisenä säheltämisenä.

Sen takia tilanne onkin vaikea Niemelle sekä Lehtoselle. Fakta on se, ettei maalivahtikaksikko ole pystynyt kauden aikana kääntämään epäonnistumisten kierrettä edukseen. Ja kun joukkue edessä ei anna mahdollisuuksia loistaa, lähtee lumipallo vierimään synkkään suuntaan.

Maalivahteja on usein helppo syyttää tappion yhteydessä. Mikäli sarjan suurin kriisijoukkue haluaa laittaa pelinsä kuntoon, löytyy tällä kertaa suurimmat ongelmat jostain muualta.