NHL:n kaksi puhutuinta tulokaspelaajaa ovat olleet Toronto Maple Leafsin Auston Matthews sekä Winnipeg Jetsin Patrik Laine.

Jos kesän varaustilaisuuden jälkeen odotusarvot olivat nuoren kaksikon harteilla valtavat, on sekä Matthews että Laine pystynyt vastamaan huutoon ensi syksystä lähtien.

Jetsissä loistava suomalaistähti on hurmannut hurjalla laukauksellaan, kun taas Maple Leafsin jenkkisensaation kyky pelata monipuolisesti on yllättänyt useat asiantuntijat.

– Hän (Matthews) pystyy dominoimaan kolmella osa-alueella peliä. Hän voittaa aloituksia, tappaa jäähyjä ja pyörittää ylivoimaa, NBCSN:n analyytikko Pierre McGuire kommentoi NHL.comille.

Laineen vahvuudet ovat tulleet esille erityisesti ylivoimalla. Jets on iskenyt kauden 33 ylivoimamaalistaan 17 suomalaistähden ollessa jäällä.

– Laine pystyy laukomaan kiekkoa paremmin tai yhtä hyvin kuin Matthews. Hänen vetonsa ei lähde yhtä nopeasti kuin Matthewsin, mutta se on painavampi. Laine ei ole minusta yhtä dominoiva kuin Matthews kaikilla kolmella alueella, McGuire lisää.

Poikkeukselliset yksilöt

Sekä Matthews että Laine ovat pystyneet ottamaan heti ensimmäisistä peleistä alkaen johtavan pelaajan roolit NHL-joukkueissaan. Erityisen vahva esiinmarssi ei ole yllättänyt kykyjenetsijöitä.

– Tiesimme heidän henkisen vahvuuden jo varaustilaisuudessa. He olivat jo osoittaneet pystyvänsä kantamaan erilaista painetta. Harva 18-19-vuotias pystyy siihen, joten heidän menestys ei yllätä, kykyjenetsijätoimisto NHL Central Scoutingin johtaja Dan Marr summaa.

Yksi syy vahvaan kauteen löytyy siitä, että sekä Laine että Matthews ovat pelanneet jo aiemmin miesten sarjoissa. Mathews viiletti viime kaudella Sveitsin NLA:ssa, kun suomalaistaituri iski maaleja SM-liigassa.

– Uskon, että fyysinen peli on valmistanut tälle tasolle. Se on auttanut varmasti myös tulokaskauden kurveissa, NBCSN:n analyytikko Ed Olczyk muotoilee.