Esa Tikkanen tuli NHL-urallaan tunnetuksi vastustajia ärsyttävä pelaajana. Suomea ja ties mitä muita kieliä vastustajilleen sekaisin puhuneen suomalaisen ”Tiki-talk” on tuttu termi kaikille jääkiekkofaneille.

Urallaan lähes 900 NHL-ottelua pelannut Tikkanen kerää The Sportsterin listauksessa hieman kyseenalaista kunniaa. Sivusto listasi jokaisen NHL-joukkueen historian vihatuimman pelaajan. Tikkanen päätyi listalle Edmonton Oilersin edustajana.

– Jos hänen ruma pärstä ja karkaava hiusraja eivät saaneet sinua puremaan leukaasi halveksuen, hänen ärsyttävä olemuksensa jäällä varmasti sai sinut tekemään sen, sivustolla kirjoitetaan.

– Tikkasen tehtävä oli suojella Wayne Gretzkyä, ja hän otti roolinsa hieman liian vakavasti. Hän on yksi eniten vihatuista pelaajista.

Muutakin kuin ärsyttämistä

Tikkanen taatusti löysi keinot päästä vastustajien ihon alle, mutta kyllä suomalainen osasi pelata jääkiekkoakin. ”Tiki-talkin” lisäksi vastustajia varmasti ärsytti myös se, että kaiken muun hämmentämisen lisäksi Tikkanen takoi myös tehopisteitä. NHL-uransa aikana suomalainen teki peräti 630 (244+385) tehopistettä.

Tikkanen oli pelaaja, jonka jokainen NHL-valmentaja olisi halunnut joukkueeseensa.