Juuri nyt Jesse Puljujärvellä kulkee AHL-kaukoissa, mutta parannettavaa nuoren suomalaisen otteissa ajatellen NHL-kaukaloita löytyy yhä.

AHL:ssä Puljujärvi saa hyvin kiekollista vastuuta, ja pisteitäkin on syntynyt mukavalla tahdilla. Tulevaisuudessa suomalaisesta odotetaan tuloksentekijää NHL-kaukaloihin. Tästä huolimatta suurin huomio kiinnitetään AHL-valmentajan mukaan ”Puljun” kiekottomaan pelaamiseen.

– Hän luo paljon maalipaikkoja, mutta me yritämme keskittyä hänen kiekottomaan pelaamiseensa. Hän on todella tietoinen siitä. Olemmekin nähneet kiekottoman pelin parantuvan, valmentaja Gerry Fleming sanoi NHL:n verkkosivuilla.

Yllättävä analyysi

Fleming sanoi, että kun Puljujärvi saapui Pohjois-Amerikkaan, hän pelasi liian eurooppalaista lätkää.

– Panin merkille, että kun hän tuli Suomesta Pohjois-Amerikkaan, hän pelasi yhä liian eurooppalaiseen tyyliin. NHL:ssä kaikki perustuu systeemiin. Asia on toisin Suomessa. Sielläkin on systeemi, mutta se ei ole niin merkityksellinen kuin täällä. Me käymme läpi niin monia asioita täällä.

– Luulen, että se on suuri ero. Kenties suurin ero, Fleming pohtii.

Analyysi on yllättävä, sillä yleensä juuri suomalaista jääkiekkoa on pidetty ”pelikirjakiekkona”. Pohjois-Amerikassa virheisiin ei kuitenkaan ole yhtä paljon varaa.

– On kova tehtävä päästä sisään NHL:ään. Se on todella anteeksiantamatonta. et voi tehdä juurikaan virheitä niin, etteivät ne näkyisi tulostaululla. Joskus on hyvä ottaa hieman happea ja mennä AHL:ään, Edmonton Oilersin pelaajakehittäjä Rick Carriere sanoi.