Pohjois-Amerikan media osaa ottaa kaiken ilon irti Patrik Laineen ja Auston Matthewsin tulokaskisasta. Tuoreimman vertailun esitti TSN:n analyytikko Mike Kelly, joka nosti esille kaksikon otteita pisteiden takaa.

Vaikka Laineella on ollut läpi kauden kovempi pistekeskiarvo, nostaa eri tilastot Matthewsin ykköseksi muilla mittareilla. Matthewsille syntyy ottelussa enemmän tilanteita – tämän lisäksi hän myös luo enemmän maalipaikkoja joukkueelleen.

Maple Leafsin nuorisotähti on tilastojen valossa myös puolustuspäässä vahvempi. Hän on pystynyt pelaamaan eri osa-alueilla vahvemmin omassa päässä kuin Jetsin Laine.

Yksilötaitoa vai joukkuepeliä?

Mutta mitä johtopäätöksiä Kellyn tilastoista voi oikeasti tehdä? Vastaus riippuu vastaajasta. Pohjois-Amerikassa on perinteisesti tykätty hehkuttaa yksilöitä. Supertähdet kiinnostavat – heidän kauttaan peliä pureksitaan ja jauhetaan läpi mitä erikoisimpien tilastojen kautta.

Suomessa ja Euroopassa vastaavasti tilannetta katsotaan enemmän joukkuepelin näkökulmasta. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kaukalossa eivät kohdanneet Matthews ja Laine. Vastakkain olivat Toronto Maple Leafs ja Winnipeg Jets.

Kaksi joukkuetta, joiden vahvuudet ja pelityylit eroavat toisistaan valtavasti. Kahden supertulokkaan tilastot unohtavat nimittäin kokonaan, mitä kaksikon ympärillä on tapahtunut pitkän kauden aikana.

Kun keskustelu kääntyy Vuoden tulokas -äänestykseen, tullaan kaksikon välillä näkemään vielä monta ylilyöntiä. Tilastoja kun pystyy kääntelemään puolesta ja vastaan monella eri tavalla.

Lopulliset ratkaisut tehdään lopulta pitkälti mielikuvien perusteella. Onko Matthews monipuolisempi pelaaja kuin Laine? Kuinka monta maalia ja tehopistettä lopulta suomalaistähti tarvitsee voittoon? Entä miten Jetsin ja Maple Leafsin menestys vaikuttaa kisaan?

Vastauksia on monia ja lopulliset valinnat ehtivät vaihtua vielä kevään mitään. Varmaa on pelkästään se, ettei kaksikon vertailu lopu vielä pitkään aikaan.