Suomalaislupaus Jesse Puljujärven pelit AHL-seura Bakersfield Condorsin riveissä ovat sujuneet vähintäänkin lupaavasti.

Eri raporttien mukaan nuorukaisen otteet ovat olleet varovaisen alun jälkeen tasaisen vahvoja. Käyrä on ollut läpi talven loivasti ylöspäin. Se kertoo siitä, että Puljujärvi on vihdoin vaikean syksyn jälkeen päässyt pelaamaan oikeassa sarjassa kehityksensä kannalta.

Tasaisuus näkyy ennen kaikkea tehoissa. Suomalaisen 19 otteluun mahtuu vain viisi pisteetöntä ottelua. 16 tehopisteen tilastot kertovat samalla, ettei suomalainen ole saanut alleen vielä tuloksellisesti täydellistä tehoiltaa.

Ei kiire NHL:ään

Pirteät otteet ovat herättäneet heti spekulaatioita mahdollisesta NHL-komennuksesta. Toisaalta pohdinta on luonnollista, toisaalta osoitus ylireagoinnista.

Ei tarvitse mennä kuin muutama kuukausi taaksepäin, kun Puljujärvi ei saanut NHL-ryhmän matkassa edes kunnollista näytönpaikkaa. Tuolloin Oilersin hyökkäyksestä löytyi liian monta nimeä, jotka ajoivat suomalaisen edelle.

Miksi tilanne olisi nyt toinen? Ja mikä kiire Puljujärvellä on NHL:ään? Mikäli Edmontonin päässä on yhtään malttia matkassa, pelaa suomalaislupaus myös loppukauden AHL:ssä. Jo talvi on osoittanut, että farmi on tällä hetkellä hänelle paras paikka kehittyä.

Usein unohtuu, että Oilers-lupauksella on ikää vasta 18 vuotta. Auston Matthewsin ja Patrik Laineen ilotulituksen keskellä helposti hämärtyy, että läpimurto NHL:ään vaatii tuossa iässä täysin poikkeuksellisia ominaisuuksia.

On ollut jo pidempään selvää, että Puljujärven kehitys kulkee erilaista polkua kärkivarauksiin nähden. Sen reitin päässä odottava aarre selviää vasta usean vuoden jälkeen.

Sitä matkaa on turha hoputtaa. Tällä hetkellä Puljujärvi on löytänyt itselleen loistavan ympäristön kehittää peliä pienessä kaukalossa. AHL tarjoaa koulun, jota käymällä myös hyppy NHL:ään on aikanaan huomattavasti pienempi.

Palkintomatka NHL:ään pelkästään kokeilun takia olisi kesken kevään pelkkää hätiköintiä. Unelma taalajäistä kun ei katoa yhden kevään aikana minnekään.