Punakoneen ykkösketjua johtaneen Vladimir Petrovin kuolema koskettaa myös leijonalegenda Juhani Tammista.

Kiekkomaailma kohtasi suuren surun tiistaina, kun Venäjältä kantautui tieto Petrovin kuolemasta.

Tamminen kertoo muistavansa yhä kovat taistelut Petrovia vastaan. Leijonat ja Petrovin johtama Neuvostoliitto iskivät useasti yhteen 70-luvulla.

– Hän oli maaginen pelaaja. Neuvostoliiton johtaja. Usein juuri meidän kenttämme laitettiin pelaamaan Petrovia, Boris Mihailovia ja Valeri Harlamovia vastaan. Voin sanoa, siinä tuli joskus kiire, Tamminen muistelee Leijonat.comille.

Petrov kerää Tammiselta kovia kehuja. Keskushyökkääjä oli tuohon aikaan poikkeuksellinen kiekkovirtuoosi, jota vastaan ei päässyt koskaan helpolla.

– Petrov oli ehdoton liideri. Hän oli aikakautensa ylivertainen keskushyökkääjä. Hän oli iso, vahva ja poikkeuksellisen hyvä aloittaja ollakseen venäläinen. Hän piti sen superketjun kasassa, Tamminen muistelee.

Kunnioitusta yli joukkuerajojen

Tamminen ehti omalla maajoukkueurallaan pelata Petrovia ja kumppaneita vastaan useasti vuodessa. Vaikka esiripun takainen maailma oli tuohon aikaan kaukainen, syntyi pelaajien välille syvä kunnioitus.

Sen myötä tiistain uutinen herättää surullisia ajatuksia.

– Kyllä tällaiset uutiset koskettavat. Siihen aikaan pelattiin Neuvostoliittoa vastaan vähintään viidesti vuodessa. Opin tuntemaan nämä veljet kentällä ja vähän myös niiden ulkopuolelle. Maailman paras joukkue herätti valtavasti kunnioitusta.

– Olen etuoikeutettu, että sain kohdata nämä veljet, kun he olivat parhaimmillaan. Se oli kovin mahdollinen haaste. Sen takia se ensimmäinen voitto Neuvostoliitosta oli niin makea. Meidän takkahuoneesta löytyy yhä kuva, jossa tuuletan maalia. Taustalla näkyy veli Petrov, Tamminen naurahtaa.

Ikävä muisto

Tammisen viimeinen muisto Petrovista on ikävämpi. Kaksikko tapasi vuonna 2000 Pietarin MM-kisojen yhteydessä.

– Siellä oli legendojen välinen peli, jonka jälkeen pelaajat kokoontuivat yhteen. Silloin vasta huomasin, että Petrovilla oli ääni mennyt kokonaan. Ei tarvitse olla jumppamaikkaa isommat tutkinnot, että tajusi, mikä oli ollut leikin toinen puoli, Tamminen harmittelee.

Petrov oli 69-vuotias. Hän kuoli venäläismedia Sport-Ekspressin mukaan yön aikana.