Suomalaishyökkääjä Mikael Granlund on noussut tämän kauden aikana lopullisesti NHL-eliittiin.

Vaikka todellinen läpimurto on syntynyt tällä kaudella, nähtiin 25-vuotiaan hyökkääjän otteissa jo viime keväänä viitteitä pirteistä otteista. Taustalla on useampi syy, jotka ovat vaikuttaneet tämän vuoden hurjaan lentoon.

Kuvaavaa on, että Granlund on ollut joulukuusta lähtien Wildin kantavia voimia lähes illasta toiseen. Leijonat.com nosti suomalaisen pelistä esille kolme kohtaa, jotka ovat mahdollistaneet läpimurron NHL-tasolla.

1. Vihdoin oikea pelipaikka

Granlund pysyy pelaamaan sekä laidalla että keskellä. Ensimmäiset vuodet taalajäillä näyttivät kuitenkin nopeasti sen, ettei Wild saa suomalaisesta parasta panosta irti keskushyökkääjänä. Vasta viime talven hankintojen myötä seurassa on ollut tarpeeksi leveyttä, jotta Granlund on voitu irrottaa laidalle.

Ei ole sattumaa, että Granlund väläytteli jo viime keväänä surkean Wildin matkassa päästessään laitaan. Tällä kaudella hyökkääjä on päässyt pelaamaan syksystä asti oikealla pelipaikalla – ja tulos on ollut tyrmäävää.

Suomalainen saa koneestaan kaiken irti laiturina – hän pystyy nykyiseltä paikaltaan rakentamaan myös hyökkäyspeliä aivan uudella tavalla. Kun vierellä on läpi kauden ollut Mikko Koivun kaltainen kokenut ja luotettava sotaratsu, on Granlund päässyt soveltamaan vapaasti osaamistaan ja vahvuuksiaan.

2. Kotiutuminen pieneen kaukaloon

Moni epäili Granlundin pärjäämistä NHL:ssä hyökkääjän pienen koon takia. Suomalaistaituri olikin ensimmäisten kausien aikana usein katollaan pienempien laitavääntöjen jälkeen.

Vuodet ovat tuoneet hyökkääjälle voimaa ja kovuutta pieneen kaukaloon. Samalla Granlund osaa myös ennakoida aivan eri tavalla NHL-kiekkoa.

Jos suomalaisen ensimmäiset ottelut taalajäillä olivat pelkkää selviytymistä, on nuorukainen päässyt hiljalleen paremmin sisälle pohjoisamerikkalaisen pelityylin. Sen myötä myös luovien ratkaisujen määrä on kasvanut.

3. Uskomaton peliäly

Hurjan vireen suurin syy on kuitenkin Granlundin uskomaton peliäly. Ei ole sattumaa, että hyökkääjä ehti loistaa jo Suomessa ennen Pohjois-Amerikkaan siirtymistä.

Oppivuosien jälkeen Granlund pystyy nyt toteuttamaan itseään ja visioitaan myös NHL-jäillä. Laidasta käsin operoiva suomalainen luo pelistä toiseen valtavan määrän maalipaikkoja omalle ketjulleen.

Tuloksen tullessa myös vastuu on kasvanut. Wild-valmentaja Bruce Boudreau tietää, mitä suomalaiselta saa. Ja Granlund tietää, mitä valmennus häneltä odottaa.