Moni hieraisi silmiään, kun suomalaistykki Teemu Pulkkinen tippui heti toisessa pelissään Arizona Coyotesin pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle.

Ratkaisu oli osittain yllättävä. Tuore hankinta oli ensimmäisessä pelissään iskenyt heti avausvedollaan maalin. Vaikka Coyotes oli hävinnyt tuon ottelun, oli joukkueen päävalmentaja Dave Tippett antanut median edessä puhtaat paperit Pulkkiselle.

Samalla ratkaisu on varsin ymmärrettävä. Avauspeli muistutti tosiasian siitä, miksi Pulkkinen joutuu taistelemaan yhä paikastaan NHL:ssä.

Vaikka 25-vuotias hyökkääjä on loistava maalintekijä, on hänellä vielä paljon todistettavaa NHL-tasolla. Mikäli katsoo pelkästään sarjan maalikoosteita, unohtuvat suomalaisen kompastuskohdat helposti.

Riittääkö liike omaan päähän?

Kuten Tippett kommentoi, on suomalainen opportunisti. Pelaaja, joka elää maaleista ja hyökkäyspään onnistumisista.

NHL-kiekon muututtua yhä taktisemmaksi vaatii peli kuitenkin enemmän myös hyökkääjiltä. Kliseistä tai ei, joukkueilla ei ole varaa pitää ryhmässään lainkaan vapaamatkustajia. Ellet ole seuran hemmoteltu supertähti.

Pulkkinen on nyt urallaan isossa risteyksessä. Kaikki tietävät suomalaisen maalintekotaidon. Se on tarpeeksi hyvä myös NHL:ään. Mutta riittävätkö liike ja kyky puolustaa tasaisesti maailman parhaassa sarjassa?

Kokeneena valmentajana Tippett on perustanut joukkueensa pärjäämisen aina tiiviiseen viisikkopeliin. Yksilöt eivät nouse ryhmästä helposti esille, mutta joukkueen menestysvuosina voitot ovat tulleet sitkeän pelaamisen tuloksena.

Sen takia Pulkkisen suurin työmaa on hyökkäyspään sijaan omassa päässä. NHL-unelma vaatii temppuja, joilla ei päästä NHL:n maalikoosteisiin.