New York Rangersin Antti Raanta on jo nyt yksi NHL:n parhaista kakkosmaalivahdeista. Ellei jopa paras.

Vaikka ykkösvahdit saavat myös NHL:ssä kaiken huomion, ei kakkostorjujan rooli ole helpoin mahdollinen. Varsinkaan Rangersin tasoisessa organisaatiossa, jossa odotetaan jatkuvasti menestystä.

Raanta pelaa Henrik Lundqvistin takana lopulta varsin harvakseltaan. Kun pelejä tulee alle siellä täällä, vaatii tilanne melkoista hermokontrollia torjujalta. Silloin harvoin kun tolppien väliin pääsee, pitää suoritustason olla heti priimaa. Moni kovakin nimi on sortunut vuosien varrella yliyrittämiseen vastaavassa tilanteessa.

Raumalaisvahti on täydellinen kakkoskortti seuralle. Luotettava vahti, joka pystyy torjumaan kovalla prosentilla voittoja, vaikka taukoa peleistä ehtisi tulla reilustikin välissä. Tällaisia torjujia NHL:ssä ei ole liikaa.

Matkalla ykkösvahdiksi – jopa yllättävän pian?

Vaikka Lundqvist on Rangersin selkeä ykkönen, on 27-vuotias Raanta oikealla tiellä. Hyvänä esimerkkinä toimii pari vuotta sitten tismalleen vastaavassa tilanteessa ollut Cam Talbot.

Kaksi vuotta Raantaa vanhempi vahti hoiti kakkosvahtinsa roolin kunnialla Rangersissa. Lopulta tilanne palkittiin: nyt 29-vuotias kanadalainen pysäyttelee kiekkoja Edmonton Oilersin ykkösvahtina.

Raannalla on sopimus Rangersin kanssa vielä ensi kaudeksi. Tilanteeseen saattaa tulla muutos jopa yllättävän pian: suomalaisvahti kun saattaa olla Las Vegasin uuden seuran kiikareissa jo ensi kesällä.

Valinta olisi looginen: miljoona dollaria kaudessa tienaava Raanta on edullinen ja tasokas vahti sarjaan. Sellainen palanen, jonka turvin seura saisi hyvän lähtökohdat uuden joukkueen rakentamiseen.

Tuli kesällä siirto tai ei, on Raanta pelaamassa itselleen kiinnostavaa neuvotteluasemaa kesäksi 2018. Mikäli otteet jatkuvat samanlaisina, löytyy silloin ottajia varmasti jo ympäri NHL:ää.