Olli Määttä on pelaaja, joka ei saa aina ansaitsemaansa huomiota.

Fakta on, että nuori puolustaja pelasi virheettömästi yön NHL-finaalissa, kun Pittsburgh Penguins murskasi Nashville Predatorsin lukemin 6-0.

Määttä keräsi ottelussa tililleen syöttöpisteen. Komeampaa oli silti tehotilasto: nuorukainen nappasi plusmiinustilastoihin lukeman +3. Tämä on komein palkinto pakille, jonka suurin tehtävä löytyy kaukalon omasta päästä.

Suomessa on finaalien aikana hehkutettu Pekka Rinnettä maasta taivaisiin. Ja ansaitusti. Samalla Määttä on jäänyt jopa yllättävän pienelle huomiolle.

Nuorukaisen rooli selittää osittain hänen pienen mediahuomionsa. Määtän pelistä ei saa otsikoita – peruspakin puolustuspelaaminen ei pääse ottelukoosteisiin yleensä kuin virheiden merkeissä. Pelkästään Youtube-videot antavat aivan väärän kuvan Määtän tekemisestä.

Nuoren pakin matkaa on ollut hieno seurata myös tänä keväänä. Kevään pelien koventuessa myös suomalaisen rooli on pysynyt isona NHL-jätin takalinjoilla. Jos mietitään peruspakkeja, ei NHL:stä löydy tällä hetkellä Määtän kaltaista suomalaistähteä.

Määtän nousu Penguinsin kovassa kokoonpanossa isoon rooliin on tarina, jolla ei päästä yhteenkään kevään videokoosteista. Se on silti temppu, jota kannattaa hehkuttaa myös täällä Suomessa.