Suomi-kiekkoa on vaivannut jo pitkään maalinteon tehottomuus. Teemu Selänne yrittää kantaa kortensa kekoon ongelman poistamiseksi.

Ehdottomasti suomalaisen kiekkoilun paras maalintekijä sanoo, että ongelmaan on viimein herättävä.

– Maalintekoa ei harjoitella Suomessa lainkaan riittävästi, ei missään ikäluokassa. Maalinteko on jäänyt meillä kiistatta taka-alalle, Selänne kertoo Yle Urheilulle.

Suomalaisessa jääkiekossa keskitytään tiiviiseen joukkuepeliin. Se näkyy myös harjoituksissa ja syö rankasti yksilöiden kehitystä.

– Joukkueilla on aina vain tietty jääaika käytössään, joten harjoittelu menee usein pelkästään joukkuetaktiikan ja erikoistilanteiden hiomiseen sekä karvaukseen tai oman pään täyttöön.

Kiekkolegendan nimeä kantavassa akatemiassa keskitytään orjallisesti vain ja ainoastaan maalintekoon. Alle 16-vuotiaiden maajoukkueen hyökkääjille pidetään harjoituksia, joissa toistomäärät nousevat huikeisiin lukemiin.

– Normaalissa jääharjoituksessa pelaaja laukoo maksimissaan vain 15-30 kertaa, yleensä vain parikymmentä kertaa. Täällä jokainen pelaaja laukoo vähintään 150 kertaa jokaisessa harjoituksessa.

Maalintekoa pyritään miettimään syvemmin. Hyvä laukaus ei aina takaa punalampun sytymistä.

– Akatemiassani paneudumme myös maalivahdin pelaamiseen: mihin kannattaa ampua tietyssä tilanteessa ja miten maalit yleensä syntyvät. Tarkkuus, yllättävyys… on monta seikkaa, jotka tekevät maalinteon onnistumisen helpommaksi.

Teemu Selänne teki itse NHL-urallaan huikeat 684 täysosumaa. Vain kymmenen pelaajaa on tehnyt taalaliigassa enemmän maaleja.