Suomalaispuolustaja Ville Pokan jatko Pohjois-Amerikassa on vaakalaudalla.

23-vuotias puolustaja siirtyi Oulun Kärpistä Chicago Blackhawksin organisaatioon kaudeksi 2014-15, mutta peliaikaa on tullut ainoastaan AHL:n puolella. Pokka on ollut Rockford IceHogsin tehokkaimpia puolustajia kaudesta toiseen, mutta puolustussuuntaan hänen tekemisessään on ollut paljon kehitettävää.

Kuluneella kaudella leijonalupaus pelasi huonossa joukkueessa, mutta plus/miinus-saldo -25 ei ole sillä selitettävissä. Myös hänen tehopisteensä tippuivat 15 pisteellä edelliskaudesta. Nuoren miehen kehitys junnaa nyt paikoillaan.

Paikallistoimittajat ottivat viime kauden aikana Pokan nimen useaan otteeseen esille siitä syystä, etteivät he näe suomalaisella tulevaisuutta organisaatiossa. Kärppien kasvatti ei ole kehittynyt rapakon takana NHL-tason pelaajaksi, eikä Chicagon kaltaisessa seurassa ole helppoa murtautua pelaavaan kokoonpanoon. Lisäksi hänen edellään on useita, parempia puolustajalupauksia.

Takaisin Eurooppaan?

Pokka on nyt siinä tilanteessa, että hänen sopimuksensa on tullut päätökseensä, eikä hänen uransa todennäköisesti jatku ainakaan samassa organisaatiossa – ja se on vain hyvä asia.

Leijonien mukana MM-kisoissa ja World Cupissa pelannut puolustajalupaus tarvitsee nyt kipeästi uusia tuulia. Pokka on kuitenkin ikänsä puolesta vasta nuori pelaaja.

Seuraavaa peliliikettä on mietittävä tarkkaan, sillä nuorukainen tuskin haluaa enää paikkaan, jossa hänellä ei ole etenemismahdollisuuksia. Eurooppaan palaaminenkaan ei olisi hassumpi vaihtoehto.