Suomalaisvahti Antti Raanta saa elämänsä mahdollisuuden Arizona Coyotesin maalilla.

28-vuotias raumalaisvahti siirtyi isossa kaupassa kojoottilaumaan. Vaikka Raannan kauppaamisesta oli spekuloitu jo tovi, yllätti se silti ainakin osittain kiekkomaailmaa.

New York Rangersin kakkosvahtina viimeiset kaksi kautta torjunut suomalainen saa valmistautua samalla ensimmäistä kertaa urallaan ykkösvahdin asemassa tulevaan kauteen.

Tilanne on samalla sekä herkullinen että haastava: Coyotesin joukkue on ajautunut viime vuosina pahasti tuuliajoille – siitä kertoo jo tuore uutinen päävalmentaja Dave Tippettin ratkaisusta jättää seura.

Tuulinen aavikko

Coyotes on Raannalle omalla urallaan iso askel eteenpäin urallaan. Samalla ryhmä ympärillä heikkenee radikaalisti, kun New York vaihtuu Arizonaan. Joukkueena kojoottien peliä ei voi edes verrata Rangersin tekemiseen – sen myötä myös Raannalla riittää varmasti tekemistä.

Maalivahdin työ on myös NHL:ssä hyvin riippuvaista edessä pelaavan pakiston tekemisestä. Pohjois-Amerikan media rakastaa tilastoja ja tähtikulttia – sen myötä yksittäinen vahti saattaa saada paljon kuraa, vaikka syy joukkueen konttaamisessa olisi aivan jossain muualla.

Mikäli joukkue konttaa edessä, se näkyy myös maalivahdin arvioinnissa. Sen myötä Coyotes on Raannalle heti raju paikka: tuore miljoonan dollarin maalivahti on vaikeuksien alettua jopa liian helppo työntää bussin alle.

Raanta on osoittanut läpi uransa venyvänsä kovissa paikoissa. Arizona on Stanley Cup -voittajalle iso näytönpaikka osoittaa olevansa pätevä ykkösvahti NHL:ään. Kaksi vuotta vanhemman Cam Talbotin (Edmonton Oilers) esimerkki osoittaa, että Rangers-supertähti Henrik Lundqvistin takaa on myös aiemmin noustu toisen seuran pelastajaksi.