NHL:n varaustilaisuudet ovat olleet viime vuosina iloista seurattavaa.

Viime vuosi oli viiden kärjen osalta hurjaa ilotulitusta, kun peräti kolme suomalaista varattiin viiden parhaan pelaajan joukossa. Vaikka tänä vuonna ei odotetusti päästy kärjen osalta samaan, oli varaustilaisuutta upea katsoa suomalaispakkien hurjan menekin takia. Avauskierroksen ennätyksellisestä kuudesta varauksesta peräti neljä oli pakkeja.

Miro Heiskanen ja Urho Vaakanainen ovat saaneet Suomessa odotetusti suurimman huomion. Kiekollisesti taitavia ja monipuolisia pakkeja on ollut iso seurata SM-liigassa – näillä näkymin molemmat kiekkoilevat myös ensi kaudella kotimaassa.

Tämän ohella Juuso Välimäki ja Henri Jokiharju ovat saaneet nousta kohti huippua rauhassa. Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa pelaava kaksikko on tuttu Pikkuleijonista – muuten pakkeja ei olla nähty tositoimissa.

Yhteensä 23 suomalaisvarausta kertovat samalla, että suomalaisessa kiekossa on tehty viime vuosina jotain oikein. Vaikka yhä useampi suomalaislupaus siirtyy nuorena rapakon taakse, varattiin myös kotimaasta monta nimeä NHL:ään.

Geenit parantuneet?

Viime vuosien varaustilaisuuksia seuratessa mieleen tulee Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurmisen vuonna 2008 heittämä sitaatti. Tuolloin NHL-varaukset olivat olleet jo useana vuonna vähissä, mikä herätti erityisesti suomalaismediassa huolta.

Kävimme silloin Helsingin paikallisradioon kysymässä asiasta Vancouverin olympialaisten jälkipuinnin ohessa. Nurminen kuittasi heikot varaustilaisuudet suomalaisten geeneillä – täältä kiekkoilijat nousevat huipulle usein muita pelaajia jäljessä ja myöhemmällä iällä.

Vastauksella haluttiin saada nuoret toimittajan alut siirtämään keskustelu muualle. Ja osittain Nurmisella oli varmasti myös pilkettä silmäkulmassa.

Vuonna 2017 tuo yksittäinen heitto naurattaa silti. Täytyy vain toivoa, etteivät viime vuosien suomalaislupauksien esiinmarssi johdu jostain yllättävästä ja hetkellisestä geenipoikkeamasta.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo