Tällä hetkellä Pohjois-Amerikassa on suomalaisittain erittäin herkullinen tilanne, sillä useat suomalaisnuoret kolistelevat NHL:n portteja.

Viime kaudella NHL:ään matkasi lukuisa määrä suomalaisia, eikä tilanne ole ainakaan laantunut tänä kesänä. Suomalaispelaajat menevät tällä hetkellä hyvin kaupaksi, ja useat nuorukaiset hakevat yhä nuorempana paikkaa maailman parhaasta jääkiekkoliigasta.

Leijonat.com listasi alle viisi pelaaja, jotka ovat todella lähellä murtautumista NHL:ään.

1. Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers

Edmonton Oilersin huippulupaus sai viime kaudella tuntumaa NHL:n vauhdista. 18-vuotias hyökkääjä ei ollut kuitenkaan vielä riittävän kypsä vahvistuneeseen Oilersin joukkueeseen, jonka vuoksi kausi meni suurimmaksi osaksi AHL:n puolella. Vuoden verran valmiimpi Puljujärvi voi vakiinnuttaa ensi kaudella paikkansa ylhäällä.

2. Julius Honka, Dallas Stars

Suomi-kiekon suurimpia tulevaisuuden nimiä. Pienikokoinen ja taitava Honka säväytti viime kaudella AHL:ssä sekä Leijonien mukana MM-kisoissa, eikä hänen suorituksensa jääneet keltään huomaamatta. Nuori puolustaja tavoittelee paikkaa NHL:stä ja kaikki on nyt hänestä itsestään kiinni. Kehityskäyrän pysyessä samankaltaisena murtautunee jo ensi kaudella NHL:ään.

3. Kasperi Kapanen, Toronto Maple Leafs

Toronto Maple Leafsin farmissa viime vuodet kasvanut huippulahjakkuus vieraili viime keväänä NHL-joukkueen kokoonpanossa jättäen itsestään vakuuttavan kuvan. Maple Leafsilla on kasassa erityisen laadukas hyökkäyskalusto, josta löytynee silti tilaa Kapaselle. Kaikki on nyt nuorukaisen omissa käsissä.

4. Henrik Haapala, Florida Panthers

SM-liigassa tuhoisaa jälkeä tehnyt Haapala värvättiin Florida Panthersiin, jossa nuorukaista on kaavailtu heti kakkosketjun laidalle. Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että Tapparan kasvatti on saamassa loistavan näytönpaikan, joka täytyisi käyttää.

5. Aleksi Saarela, Carolina Hurricanes

20-vuotias energiapakkaus vietti vielä viime kauden SM-liigassa, jonka jälkeen hän ehti AHL:ään Charlotte Checkersin mukaan. Uusi ympäristö ja uudet pelikaverit eivät olleet minkäänlainen kynnys, vaan Saarelasta tuli viikossa yksi AHL:n puhutuimmista pelaajista. Suomalaistaituri nakutti yhdeksään ensimmäiseen peliin tehot 6+4=10. Ensi kaudella tavoitteet ovat jo NHL:ssä, eikä murtautumiseen voisi olla paljon parempaa organisaatiota tarjolla. Hurricanesin hyökkäyksestä voi löytyä tilaa älykkäälle ja nopealle Saarelalle. Ensi kauden suomalaisyllättäjä?

Myös nämä pelaajat kolistelevat NHL:n portteja: Sebastian Repo, Roope Hintz, Markus Hännikäinen, Janne Kuokkanen, Ville Pokka ja Miro Aaltonen.