Sen piti olla ikimuistoinen kiekkoilta. Leijonalegendat Saku Koivu ja Teemu Selänne viilettivät yhdessä Anaheim Ducksin riveissä. Kun vastassa oli uransa parasta kiekkoa pelaava Ville Leino, olivat odotusarvot tapissa.

Jokin kuitenkin puuttui. Vaikka tupa oli täynnä ja NHL-tähdet edessä, tuoksui ja maistui ilmassa höntsäpelin tuntu. Edes NHL:n runkosarjapisteet ja usea suomalaistähti evät saaneet tunnelmaa nousemaan missään vaiheessa odotetulle tasolle.

Yllä oleva tunnelmapala on vuoden 2011 NHL Premiere -tapahtumasta, joka huipentui Anaheim Ducksin ja Buffalo Sabresin väliseen otteluun Helsingissä. Kyseessä on viimeisin NHL-ottelu, joka on pelattu Suomessa.

Sen jälkeen NHL on kiertänyt Euroopan ja Suomen kaukaa. Kunnes tänä syksynä spekulaatiot paluusta ovat nousseet jälleen otsikoihin. The Athletic uutisoi, että sarja tähtää jo vuoden päästä myös tänne (lue uutinen).

Valtataisto kiekkomarkkinoista

Miksi NHL haluaa uudelleen Eurooppaan? Sarja pelaa jo tänä syksynä muutaman ottelun Ruotsissa – sen myötä tulo Suomeen ei ole yllätys.

NHL:n strategia on ollut haastaa IIHF kansainvälisistä markkinoista jo pitkään. World Cupin järjestäminen, kieltäytyminen olympialaisista ja viime vuosien kosiskelu Kiinan suuntaan ovat kaikki osoitus sarjan uusista suuntauksista.

Kaikki kiekkopomojen suunnitelmat alleviivaavat NHL:n suurta tavoitetta: kiekkosarja haluaa päästä samoille apajille, joilla IIHF on mässäillyt pitkään. World Cup osoitti, että IIHF on lyötävissä. Aasian lisäksi NHL haluaa luonnollisesti myös Eurooppaan.

Ottelut vanhalla mantereella ei ole mikään uusi juttu. NHL yritti samaa temppua viimeksi vuosina 2003-2011. Silloin pelit sujuivat vaihtelevalla menestyksellä – katsojia riitti vaihtelevasti eri Euroopan kaupungeissa.

Suomessa ottelut herättivät myös närää. Kalliit liput jättivät monelle rahastuksen maun suuhun. Eikä bisneksenäkään ottelut olleet mitään kultakaivoksia – NHL-koneiston tuominen Eurooppaan on itsessään kallis ja valtava operaatio.

Mutta mikä on muuttunut tällä kertaa? Suurin huoli ei liity lippujen hintoihin. Karu fakta on se, että pelit Euroopassa ovat alkusyksystä väkisinkin melkoista hakemista.

NHL-tähtien varovainen höntsäily oli viimeksi sarjalle kaikkea muuta kuin onnistunutta mainosta. Suomalainen kiekkoyleisö on vaativaa – me emme ole tottuneet tähdistöpelimäiseen kiekkoleikittelyyn. Mikäli lipun hinnat pyörivät yli 150 euron kieppeillä, pitää kaukalossa olla tarjolla myös rahalla vastinetta.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo