HELSINKI. CHL-lehdistötilaisuudessa KalPaa edustanut päävalmentaja Sami Kapanen on seurannut innolla nuoren Joni Ikosen kotiutumista Kuopioon.

KalPassa nähdään ensi kaudella poikkeuksellista kiekko-osaamista, kun nuori NHL-lupaus viilettää SM-liigassa lainasopimuksella. Montreal Canadiensin varaus on tehnyt lyhyessä ajassa vaikutuksen Kapaseen.

– Erittäin positiivinen kuva. Hän on nuori ja innokas kiekkomies. Selkeästi pohtii ja ajattelee asioita. Hän esittää paljon tarkentavia kysymyksiä. Näkee, että hän haluaa kehittää itseään ja mennä eteenpäin, Kapanen summaa Leijonat.comille.

Valmentaja uskoo, että 18-vuotias Pikkuleijonien luottotaituri on valmis isoon rooliin SM-liigassa.

– Meidän tehtävämme on kehittää hänen fysiikkaansa ja pelillisiä asioita jäällä. Olemme heittäytyneet siihen isosti mukaan – tavoite on, että me saamme kehitettyä hänen yksilötaitoa myös kauden aikana.

Oppia kohti NHL:ään

180-senttinen Ikonen on itse hehkuttanut tulevaa kautta. Nuorukainen pääsee Kuopiossa ex-NHL-tähti Kapasen oppiin.

Mentori on lähes täydellinen – 178-senttinen KalPa-valmentaja on oiva esimerkki siitä, miten pienikokoinen hyökkääjä voi tehdä itselleen upean uran myös pienessä kaukalossa.

– Meillä on vahva usko, että meidän valmennus pystyy antamaan hänelle paljon oppia Pohjois-Amerikkaa varten. Peli on muuttunut paljon omista menestysvuosista aika paljon. Peli on alati kiihtyvää: siellä tarvitsee yhä paremman fysiikan. Pitää olla kestävämpi ja nopeampi. Kun me saamme tuollaisen taitotason valjastettua, siitä tulee vielä kovan luokan NHL-pelaaja.

Mitä Ikoselta voi odottaa heti SM-liigassa? Kapanen nostaa nuorukaisen henkilökohtaisen taidon tässäkin suhteessa esille.

– Todella luova ja kiekollinen sentteri. Hän ampuu rightin puolelta, mikä antaa paljon mahdollisuuksia. Meidän tarkoitus on antaa nuorille mahdollisuus myös erikoistilannepelaamisessa: Jonilla on taito laittaa kiekkoa pussiin, Kapanen kiteyttää.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo