Kauan sitä on odotettu, mutta vihdoin sunnuntain ja maanantain vastaisenä yönä World Cup luistellaan käyntiin myös Leijonien osalta.

Suomi kohtaa ensimmäisessä ottelussaan Pohjois-Amerikan alle 23-vuotiaat nuoret (su-ma-yö klo 03.00 alkaen). World Cupissa Leijonien pelin on kuljettava alusta alkaen – tappioon ei yksinkertaisesti olisi varaa. Jos Leijonat häviää avauspelin, sitten olisi saatava hyvät tulokset sekä Venäjää että Ruotsia vastaan.

Miten Leijonien sitten kivikovassa turnauksessa käy? Leijonat.comin toimitus puntaroi syitä ennakkoon – mahdolliselle onnistumiselle ja toisaalta epäonnistumiselle.

3 syytä miksi Leijonat menestyy World Cupissa

1. Leijonat ylittää aina odotukset

Vuoden 2004 World Cupin hopea, Torinon olympiahopea 2006, Vancouverin olympiapronssi 2010 ja Sotshin pronssi neljä vuotta myöhemmin. Mitä kovempi turnaus, sitä paremmin Leijonat on vastannut odotuksiin ja itse asiassa aina ylittänyt ne.

Vaikka Suomella ei olisi ollut paras materiaali, usein joukkuepeli on tehnyt ratkaisevan eron. Vaikkapa Torinossa Leijonat oli varmasti kisojen paras joukkue, vaikka kultaa ei tullutkaan. Suomi on varmasti viheliäinen vastustaja, oli toisella puolella ketä tahansa.

2. Uusi uskomaton sukupolvi

Laine, Aho ja Barkov muodostavat ketjun, jossa 21-vuotias Barkov vaikuttaa jo veteraanilta. Joukkueen nuorukaiset ovat tottuneet voittamaan – etenkin Aho ja Laine -, ja siksi heidät on vaikea voittaa. Näitä nuorukaisia ei ole pilattu Ruotsin 6-5-nousujen traumoilla.

Tuntuu kuin näitä nuorukaisia eivät paineet liikuttaisi ollenkaan. Mitä kovemmassa paikassa nämä nuoret miehet ovat olleet, sitä enemmän heidän tasonsa on noussut. Leijonat ovat hyvissä käsissä monta vuotta eteenpäin, se on ainakin selvää.

3. Turnausformaatti

Voita oikeat pelit. Jos Leijonat onnistuu jättämään kaksi huippumaata taakseen, aukeaa heti paikka välieristä. Kun välierässä vain yksi peli ratkaisee, nousee myös satunnaisuuden merkitys. Jos siis vaikka Suomi olisikin altavastaaja, on mahdollisuus finaalipaikkaan aina todellinen.

Finaalissa yllättäminen onkin vaikeata. Paras kolmesta ja vastassa vaikka Kanada kotiyleisön edessä. Huh, siinä riittää tekemistä. Mutta mennään nyt aluksi vain matsi kerrallaan!

3 syytä miksi Leijonat ei menesty

1. Valmennuksesta saatava etu pienempi

39-vuotias Lauri Marjamäki on loistava valmentaja, siitä ei ole kahta sanaa. Mies on kuitenkin ensimmäistä kertaa Leijonien peräsimessä – ja heti turnaus on kovista kovin. Olisi ollut varmasti helpompi lähestyä World Cupia, jos alla olisi ollut vaikkapa yhdet MM-kisat pääluotsina.

Marjamäki on myös pienessä kaukalossa ensi kertaa valmentamassa. Totta kai hän on tehnyt kotiäksynsä, ja saanut avukseen legendat Selänteestä Nummiseen. Leijonat voi tässäkin turnauksessa saada valmennuksellista etua (niin kova tekijä Marjamäki on), mutta onhan tässä ennakkoon pieni kysymysmerkki.

2. Leijonat on altavastaaja jokaiseen otteluun

World Cup on yksinkertaisesti kivikova turnaus, helppoja vastuksia ei ole olemassakaan. Jokaisessa alkulohkon ottelussa Leijonat on ennakkoon altavastaaja. Niinpä Leijonien täytyy yllättää parikin kertaa, jotta paikka välieristä aukeaa. Se on yksinkertaisesti tyly fakta.

Se on toisaalta Leijonien etu, että altavastaajan asema on niin monesti sopinut Suomelle. Suomi osaa yllättää, olla hankala vastus. Suomi osaa ylittää odotukset.

3. Joukkueen parhaimmat vuodet vasta edessä

Suurissa turnauksissa Leijonilla on yleensä ollut paljon kokemusta mukana, nyt mukana on enemmänkin nuorta intoa. Se ei välttämättä ole huono asia, mutta kyllähän Jere Lehtiseen, Teemu Selänteeseen, Saku Koivuun, Teppo Nummiseen ja kumppaneihin oli yksinkertaisesti rajaton luotto.Nuoret joutuvat suuriin saappaisiin.

Toisaalta nyt nuorilla on mahdollisuus tulevissa turnauksissa pelata itsensä legendojen joukkoon. Hyvältä suunta ainakin näyttää!