Maailman parhaat pelaajat. Ei turhia pelejä. Pelit lajin emämaassa Kanadassa – ja vieläpä Torontossa. Silti jotain puuttuu.

Esiotteluissa – siis harjoitusotteluissa – kaikki oli niin hyvin. Kanada ja USA ottivat yhteen todella raivokkaasti. Peleissä oli aistittavissa naapurinahinaa isompaa skismaa. Tšekki yllätti pelaamalla harjoitusotteluissa tasaisesti Venäjän kanssa ja voittamalla Pohjois-Amerikan yhdistelmäjoukkueen.

Suomikin antoi harjoituspeleissä joitain suosiollisia signaaleja. Ruotsi meni kertaalleen nurin, ja Yhdysvaltoja vastaan Leijonat sai lopussa hyvän höngän päälle. Aika vain loppui kesken.

Katsojat, hoi!

Hype oli mukavasti päällä, kun varsinainen turnaus alkoi. Mutta missä ovat olleet katsojat? Suomi-Ruotsi-pelissä 11 604 katsojaa. Tšekin ja Euroopan välisessä väännössä katsojia oli vain noin 8 500. Lehtereille mahtuu yli 19 000 silmäparia.

Ollaan Torontossa – kiekkomaailman paikoista pyhimmässä. Pelataan isoimpia pelejä vuosiin, mutta hallia ei saada täyteen. Täyttä tai lähes täyttä on ollut käytännössä vain Kanadan, USA:n ja Pohjois-Amerikan peleissä. Nopealla googlettelulla Torontossa asuu 2,6 miljoonaa ihmistä. Kiekko on siellä kuulemma kuin uskonto. Ilmeisesti vain silloin, kun omat pelaavat.

Ja sitten kun on se paikallisten eniten odottama peli (USA-Kanada), ottelu lässähtää täysin. Kanada näytti ensimmäisessä erässä kaapin paikan. USA luovutti, ja jotakuinkin puolet ottelusta meni läpsytellessä. Se on käsittämätöntä, kun muistetaan USA:n ja Kanadan kohtaamiset harjoituspeleissä.

Missä karnevaalitunnelma?

Ei Suomessakaan oikein ole MM-kisojen kaltaista karnevaalia syntynyt. Syitäkin voi lonkalta heittää pari. Pelit tulevat vähän hankalaan aikaan, jos pitää kahdeksalta lähteä töihin tai olla jo töissä. Väsynyttä se on ollut paikan päälläkin, kuten televisiokuviin eksynyt uupunut suomalaismies osoitti.

Sasha Huttunen

@kuplassasha
Katsomoon torkahtanut suomalainen poimittiin screenille. Yleisö hurrasi. Havahtui hieman, mutta jatkoi unia. #Leijonat #worldcupfi

Ja sitten on se kuuluisa menestys. MM-kisoissa on niin paljon helpompaa huudella ”Torilla tavataan” -kommentteja, kun kilpailu on heikompaa. Nyt pelataan maailman parhaita vastaan, eikä Suomi valitettavasti näissä kinkereissä ihan tarpeeksi hyvin pärjää.

Suomen B-lohkossa sentään on vielä alkulohkovaiheen päätöskierroksella pelattavaa. Jos Ruotsi voittaa varsinaisella peliajalla Pohjois-Amerikan, Suomi voi vielä päästä välieriin. Nyt siis kannattaa ihan avoimesti kannustaa Tre Koronoria.

Yhdistelmäjoukkueet piristävät

A-lohkossa ei tuollaista kiharuutta ole tarjolla. Kanada ja Eurooppa jatkavat, Tšekki ja USA ovat ulkona. Kolmannen kierroksen pelit menevät siis verryttelyksi. Sitä kisajärjestäjät tuskin toivoivat. Kanadan pitikin olla lohkonsa ykkönen, mutta USA:n piti olla vähintään yhtä selvä kakkonen. Eurooppahan on ihan väärä joukkue välierissä.

Ja mitä jos vielä Pohjois-Amerikkakin menee välieriin? Se itse asiassa olisi tavallaan tämän turnauksen pelastus. Yhdistelmäjoukkueet ovat puhaltaneet World Cupiin liekkiä, joka on vähän lepattanut levottomana. Pohjois-Amerikan nuorukaiset ovat pelillään hurmanneet kaikki. Bandwagoniin on hypännyt jatkuvasti enemmän ihmisiä. Ehkä itsekin kannustan Pohjois-Amerikan poikia, jos Suomi putoaa.

Annetaan ylipäätään vielä mahdollisuus. Turnaustahan on vielä paljon jäljellä. Ehkä tästä vielä hieno kiekkokarnevaali syntyy. Valitettavasti Suomessa maku on jäämässä joka tapauksessa väljähtyneeksi, jos Leijonat ei välieriin yllä.