NHL-kausi 2016-17 on päässyt jo hyvään vauhtiin ja on aika lyödä lukkoon alkukauden suurimmat suomalaisonnistujat.

Havaittavissa on selkeä murros, sukupolvenvaihdos ja vallankumous. On nimittäin niin, että kokeneet pelaajat ovat pääosin saaneet väistyä nuoren sukupolven tieltä, mitä tulee sinne NHL:n kirkkaimpaan valokeilaan.

Ja ennen kuin kukaan ehtii murahtaa, niin yhtä hyvin Sami Vatanen, Rasmus Ristolainen tai Markus Granlund voisi olla tällä listalla. Kuusi pelaajaa kuitenkin valittiin ja nyt mennään näillä.

1. Patrik Laine, Winnipeg Jets

Nuori superlupaus tuli kovalla kohulla NHL:ään. Ensimmäisessä ottelussa onnistumisia ei vaikuttanut tulevan, ja kun vastapainoisesti ”kilpakumppani” Auston Matthews takoi debyyttissään neljä maalia, sai Laine täysin ansaitsematonta kritiikkiä.

Asiat kuitenkin muuttuvat nopeasti ja lopulta Tappara-kasvatti oli huikea avausottelussaan, järkkäilen tehoin 1+1 joukkueelleen kirivoiton.

Ajoittain pelaaminen on ollut hakemista, mutta melkoisia valonpilkahduksia on nähty, kuten vaikkapa hattutemppu Toronto Maple Leafsia vastaan ja samalla Matthewsin kurittaminen sekä viime yön kaksi maalia Antti Niemen selän taakse. Johtaa suomalaispelaajien pistepörssiä seitsemän pelin jälkeen tehoin 6+2.

2. Valtteri Filppula, Tampa Bay Lightning

Etenkin hyökkäyspään tehojen osalta heikko viime kausi sai monet tuomitsemaan Filppulan jo menneen talven lumiksi sekä todennäköiseksi kauppatavaraksi. Suomalainen itse oli kuitenkin toista mieltä ja aloitti kautensa iskemällä maalin sekä pelaamalla muutoin erinomaisen kokonaisvaltaisen pelin.

Kun kausi lähti lentoon heti, on Filppulan nimi komeillut tasaiseen tahtiin pistesarakkeissa. Vahva oman pään suorittaminen on siis muuttunut takaisin vahvaksi kahden suunnan pelaamiseksi.

Paljon kertoo myös se, että fanit Tampa Bayn suunnalla ovat olleet täysin ihmeissään: Mikä tämä kaveri on, ovat kuuluneet kysymykset. Hän on Valtteri Filppula, ja nimenomaan se Filppula, johon suomalaiset ovat jo vuosien ajan saaneet tottua. Seitsemän ottelun jälkeen pistesaldo on 3+2 ja tehotilasto erinomainen +4.

3. Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Sebastian Aho sen itsekin myönsi: hän oli NHL-uransa avausottelussa jännittynyt, jopa pelokas, mikä on täysin ymmärrettävää. Ja siitäkin huolimatta pistesaldo karttui heti syöttöpisteellä.

Saatuaan sen avauspelin pois alta, on kaukaloissa nähty koko ajan enemmän ja enemmän se huikean kokonaisvaltainen Aho. 19-vuotias nuorukainen on ollut erinomainen molempiin suuntiin, käyttänyt saamansa ylivoimavastuun hyväkseen ja vieläpä noussut seuran sisäisessä hierarkiassa ylöspäin.

Nuori suomalainen onkin kerännyt huiman määrän hehkutusta ja esimerkiksi joukkuekaverit ovat todenneet jo tässä vaiheessa hänen olevan suuri pelaaja joukkueelleen vuosikausiksi eteenpäin. Eivätkä he ole väärässä – ensimmäisen kuuden ottelun jälkeen tilillä on tehot 0+5, joten annetaanpa vaikka sen puhua puolestaan.

4. Artturi Lehkonen, Montreal Canadiens

Artturi Lehkonen saapui Montreal Canadiensin harjoitusleirille allaan huima kausi Ruotsissa, paremmassa kunnossa kuin koskaan aiemmin ja itseluottamusta uhkuen valmiina lunastamaan heti itselleen NHL-paikan.

Tuossa kohtaa kovinkaan moni, ainakaan Pohjois-Amerikassa, ei uskonut suomalaisen raivaavan tietään Canadiens-miehistöön. Mutta mitäpä vielä – hän pelaa joukkueensa kakkosvitjassa sellaisten sankarien kuin Alexander Radulovin ja Tomas Plekanecin kanssa, eikä vain pelaa, vaan loistaa.

Itse asiassa Lehkosen otteet ovat olleet niin vakuuttavia jokaisella mahdollisella osa-alueella, että Montrealissa on vaadittu jo lisävastuuta seuran uudelle tähdelle. Toistaiseksi sitä ei ole vielä tullut, mutta esimerkiksi alivoimalla luotto on ollut melkoista. Tällä hetkellä kasassa on tehot 2+1 ja hieman paremmalla tuurilla voisi olla pari täkyä enemmän.

5. Jyrki Jokipakka, Calgary Flames

25-vuotias Jokipakka ei juurikaan pidä itsestään meteliä kaukalossa tai sen ulkopuolella, vaikka siihen olisikin aihetta. Sen sijaan hän käyttäytyy hyvin suomalaisesti. Hommat hoidetaan kunnialla kaukalossa ja se riittää.

Ja niinhän se on riittänyt. Vaikka Calgary Flames on päästänyt eniten maaleja koko NHL:ssä, on tamperelainen pysynyt upeasti plussan puolella (+1). Myös tehoja on irronnut, sillä kuuden ottelun jälkeen kasassa on tehot 1+2.

Jokipakka onkin lyhyessä ajassa osoittanut, että Dallas Stars teki jättimäisen virheen päästäessään hänet pois. Nimittäin kaikki edellä mainittu, etenkin tilastot, kannattaa suhteuttaa siihen, että Jokipakka pelaa kolmospakkiparissa keskiarvolta 15 minuuttia ottelua kohden. Peruspuolustaja, joka antanut merkkejä myös vakuuttavasta kahden suunnan pelaamisesta.

6. Tuukka Rask, Boston Bruins

Bostonissa asustelee tällä hetkellä Suomen kuumin NHL-vahti. Tuukka Rask on nimittäin heti alkukaudesta osoittanut olevansa vaikean viime kauden jälkeen jälleen se sama vanha itsensä. Tai itse asiassa pieni ja tärkeä vivahde-ero on ollut havaittavissa: hän on aiempaa rauhallisempi ja eleettömämpi, mikä on nostanut suomalaisen askeleen verran ylöspäin.

Ikävä loukkaantuminen on kuitenkin pitänyt kokeneen savonlinnalaisen viime pelit sivussa ja se on näkynyt. Bruinsin päässä soi koko ajan ja tappioita tulee. Raskilla voittotili on puolestaan puhdas 3-0.

Bostonissa huudetaan kovasti Raskin perään, eikä ihme: ilman häntä joukkueesta ei yksinkertaisesti ole menestymään. Suomalainen Vezina-voittaja onkin joukkueensa tärkein yksittäinen pelaaja, mistä kertovat jo pelkästään torjuntatilastot 94,70/1.67.