Älkääpä murehtiko, vaikka Tuomo Ruudun ura NHL-kaukaloissa on suurella todennäköisyydellä ohi. Hän teki kuitenkin kaikkensa sen eteen – erityisesti Vancouver Canucksin syksyisellä harjoitusleirillä – mutta varsinainen sopimus jäi kuitenkin saamatta.

Eikä tämä itse asiassa ollut Ruudun huonoutta, vaan NHL:n nykyinen suunta: jos olet veteraanipelaaja etenkin alemmissa ketjuissa, on NHL-sopimuksen saaminen todella hankalaa. Seurat kun haluavat tätä nykyä valita kyseiseen rooliin nuorempia pelaajia. Ruudulla ei siis riittänyt siinä suhteessa, että ikää oli liikaa pelitaitoihin suhteutettuna.

Mutta sitten itse asiaan. Kuten jo otsikko kertoo, koen Ruudun sopimuksen Eurooppaan ainoastaan positiivisena asiana. Jos et ole täysin kärryillä mistä puhun, teki Ruutu tänään sopimuksen sveitsiläisen Davosin kanssa.

Miksi näin?

Ruutu ei ole ollut muutamaan viime kauteen oma itsensä. Etenkin edellinen sesonki oli äärimmäisen hankala, sillä mies pelasi loukkaantumisten johdosta vain 33 ottelua. Näissä suomalaislaituri keräsi tililleen vain yhden syöttöpisteen, joten jo pelkästään henkisesti kausi oli takuuvarmasti todella raskas.

Ja vaikka Ruutu olisikin saanut sopimuksen Canucksiin, ei miehelle olisi ollut tarjolla kovinkaan suurta rooli. Sveitsin kaukaloissa suomalaista odottaakin sitten suuri vastuu ja isot minuutit, mikä kelpaa käytännössä kenelle tahansa pelaajalle.

Euroopan tyyli sopii

Ruutu ihastutti syksyisellä harjoitusleirillä etenkin luisteluvoimallaan. Se on toki ollut miehen vahvuus myös ennenkin, mutta viime vuosina siinä näkyi loukkaantumisista johtuen pieniä puutteita. Ruutu on kuitenkin tehnyt kesällä, mitä ilmeisemmin, kovaa työtä, minkä johdosta tämä vanha vahvuus on tehnyt pienoisen paluun.

Ja mikäpä on sitten eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen jääkiekon suurin ero? No kaukalo tietenkin. Tähän yhtälöön kun lisätään vielä se, että peli on Euroopassa hitaampaa, astuvat Ruudun vahvuudet tässä vaiheessa esiin. Hän tulee olemaan Sveitsissä hyvä pelaaja kovan työmoraalinsa ja erityisesti loistavan luistelunsa ansiosta.