Jesse Puljujärvi on pelannut tässä vaiheessa Edmonton Oilersin paidassa kuusi ottelua ja päätösten aika alkaa häämöttää.

Kun tulokaspelaaja pelaa NHL:ssä ensimmäisellä kaudellaan kymmenennen ottelun, palaa häneltä ensimmäinen sopimusvuosi. Tästä syystä Pohjois-Amerikassa puhutaan siis ”maagisesta” yhdeksän ottelun rajasta.

Yhdeksännen ottelun jälkeen on siis tehtävä päätös: joko pelaaja pelaa farmissa/juniorisarjassa tai sitten koko kauden NHL:ssä.

Puljujärven ollessa suoraan Euroopasta tullut pelaaja, hänen kohdallaan juniorisarjat ovat poissuljettu vaihtoehto.

”Tärkeä pitää ylhäällä”

Edmonton Oilersin päävalmentaja Todd McLellan on alusta alkaen todennut, että Puljujärvelle on erittäin tärkeää pitää hänet NHL-ympäristössä. Tämä siksi, että nuori suomalainen tottuu NHL-maailmaan.

Onkin siis osittain juuri edellä mainitusta syystä johtuvaa, että ”Pulju” on istunut muutaman ottelun myös katsomon puolella. Se on nimittäin mahdollistanut sen, että Puljujärven ottelumäärä ei ole täynnä heti siinä vaiheessa, kun yhdeksäs ottelu on pelattuna.

EDMONTON, AB - OCTOBER 16:  Jesse Puljujarvi #98 of the Edmonton Oilers skates against the Buffalo Sabres on October 16, 2016 at Rogers Place in Edmonton, Alberta, Canada. (Photo by Codie McLachlan/Getty Images)
Jesse Puljujärvi on kyennyt väläyttelemään parasta osaamistaan, mutta toisessa hetkessä hän katoaa täysin kuvan ulkopuolelle. Kuva: Getty Images

Vaan riittääkö Puljujärvellä paukut pelata koko kausi NHL:ssä, jo tässä vaiheessa? Se on äärimmäisen haastava kysymys, jonka äärellä Edmontonissa tällä hetkellä joudutaan painimaan.

Kurssi oikeassa suunnassa

Puljujärven alku NHL:ssä on ollut kaukana satumaisesta. Pelaamisessa on ollut paljon ongelmia, joita on aiheuttanut muun muassa paljon nopeampitempoisempi suunnanmuutospelaaminen kuin Euroopassa.

Hiljalleen kurssi on kuitenkin kääntynyt oikeaan suuntaan ja etenkin toissa peli Washington Capitalsia vastaan oli osoitus paljon paremmasta. Yksittäiset säväytykset eivät kuitenkaan riitä, sillä taso on pystyttävä ylläpitämään koko ajan. Ja juuri tässä asiassa Puljulla riittää petrattavaa, melkoisen paljon.

Tässä pitäisi olla ennustaja, mikäli sitä lähtisi ennakoimaan, että millaiseen NHL-kauteen nuori suomalainen pystyisi. Varmasti kehityskäyrä menisi hiljalleen oikeaan suuntaan, mutta mitään muuta onkin sitten vaikea sanoa.

Oikeastaan päätös tuleekin rakentumaan yhden seikan ympärille: onko Oilersilla tarjota Puljujärvelle paikka kahdessa kärkikentällisessä?

Mikäli ei ole, niin silloin ainoa oikea vaihtoehto on AHL. Totuus, kun on se, että muutamat hassut ylivoimasekunnit ja paikka kolmosvitjassa eivät tuo Puljujärven parhaita puolia esiin.