Kommentti: Leijonien ottelu sen osoitti – jääkiekko on todellisessa murroksessa

© Kuva: Getty Images

Suomen ja Venäjän välinen ottelu osoitti sen, että myös Euroopan suunnalla jääkiekko on selkeässä murrosvaiheessa.

Monet huomasivat sen World Cup -turnauksessa ja sittemmin kuluvan kauden NHL:ssä. Jääkiekosta on tulossa entistä vauhdikkaampi peli, joka vaatii huimaa luistelutaitoa, sijoittumiskykyä ja reagointia erilaisiin tilanteisiin. Jatkuvaa reagointia.

Toden teolla murrosvaihe käynnistyi nuorten pohjoisamerikkalaispelureiden kokoelmajoukkueessa, Team North Americassa. Joukkue hämmästytti ja kummastutti World Cup -turnauksessa käsittämättömällä vauhdillaan. Edes pelitilanteella ei ollut merkitystä, sillä esimerkiksi alivoimallakaan vastustajalle ei annettu tippaakaan aikaa.

Kaikki siis perustuu äärimmäiseen aktiivisuuteen kaukalossa. Ja itse asiassa sen ensimmäisen konkreettisen esimerkin tarjoili jo NHL:n viime pudotuspelikevät, kun Pittsburgh Penguins jyräsi vauhdillaan kaikkien ylitse.

Asiat tehdään muualla paremmin

Ja nyt sitten siihen itse Karjala-turnauksen avausotteluun, Suomi-Venäjä. Venäjä oli ottelussa selkeästi hallitsevampi ja dominoivampi osapuoli. Kasassa on nuori joukkue, joka jaksoi painaa täydet 60 minuuttia täyttä höökiä.

Toisin sanoen, Venäjä pelasi juuri sitä jääkiekkoa, jota Pohjois-Amerikan juniorikyhäelmältä nähtiin World Cupissa.

Monet kritisoivat Karjala-turnauksen alla Venäjän maajoukkueejohdon pelaajavalintoja ja osittain ymmärrettävistä syistä: esimerkiksi Pavel Datsyukin kaltainen supertähti olisi ollut mahdollista saada esiintymään Helsinkiin.

Mutta rohkeuden osalta Venäjää on täysin turha kritisoida. Sen sijaan heidän suuntaan tulee nostaa hattua, sillä he myönsivät, että Pohjois-Amerikassa tehdään asiat paremmin. Uppiniskainen omasta pelitavasta toitottaminen oli jäänyt ja meno oli päätä huimaavaa.

Elinehto

Sille, että Venäjä lähti näin nuorella ja kokeilupitoisella joukkueella kauden ensimmäiseen EHT-turnaukseen, oli siis syynsä. Maan jääkiekkojohto halusi nähdä, että mitä mallia kopioimalla voitaisiin saavuttaa ja se sai heti loistavat tulokset.

Mutta onko sitten muista Euroopan maista seuraamaan Venäjää? Pitääkö Suomi jääräpäisesti kiinni ”meidän pelistä” ja onko Leijonilla ylipäätään mahdollisuuksia lähteä muuttamaan pelillistä identiteettiään?

Toivottavasti on, sillä näyttäisi vahvasti siltä, että se tulee olemaan jääkiekossa elinehto.


500% talletusbonus: 10€ talletuksella 60€ pelirahaa! 

  1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 10€.
  3. Saat bonuksen ansiosta heti 60€ pelirahaa!