Suomen juniorituotanto on jälleen selvässä kasvussa pitkän suvantovaiheen jälkeen. Liigasta on noussut maailman parhaaseen kiekkoliigaan useita huippulahjakkuuksia, joista parhaat esimerkit ovat täksi kaudeksi rapakon taakse siirtyneet Patrik Laine, Sebastian Aho sekä Jesse Puljujärvi. Myös muutamaa vuotta vanhempi Aleksander Barkov on ollut NHL-kaukaloissa loistava.

Viime Liiga-kausi oli etenkin nuorten pelaajien esiinmarssin vuoksi ainutlaatuinen. Esimerkiksi tuolloin 17-vuotias Laine oli Tapparan kenties tärkein yksittäinen pelaaja, kun joukkueet alkoivat pelaamaan tosissaan mestaruudesta.

Sitten koko kolmikko painui NHL:ään, mikä jätti Liigaan pienoisen aukon. Kotimaan kaukaloiden ylivoimaisesti seuratuimmat ja valovoimaisimmat pelaajat ovat nyt muilla mailla. Keitä nyt seurata?

Toki Liigassa pelaavat yhä esimerkiksi Miro Heiskanen ja Urho Vaakanainen. Laji-ihmisten silmiin kaksikon teutarointia on todella mielenkiintoista seurata, mutta rehellisyyden nimissä, satunnaiskatsojien kohdalla tilanne on eri.

Sanon seuraavan kaikella kunnioituksella: silloin tällöin jääkiekkoa seuraava katsoja ei näe näissä kahdessa puolustajassa samaa, kuin esimerkiksi Patrik Laineessa. Kyseessä on kaksi loistavaa pelaajaa, mutta he eivät ole pelityyliltään yhtä räiskyviä, kuin nuorten MM-kultaa voittanut kolmikko.

Nyt saa nauttia

Eilen sitten pamahti ja huolella. HPK nimittäin tiedotti hankkineensa lainalle huippulupaavan Kristian Vesalaisen, jonka emoseura on Ruotsin SHL:ssä kiekkoileva Frölunda. Lainan perimmäinen tarkoitus on saada nuorukaiselle lisää peliaikaa vuodenvaihteessa pelattavien nuorten MM-kisojen vuoksi.

17-vuotias huippulahjakkuus pelasi SHL:ssä jo viime kaudella, jolloin tilille kerääntyi 19 runkosarjaottelua. Näissä laituri keräsi tililleen tehot 1+1. Ennenkaikkea hän sai kuitenkin elintärkeää kokemusta miesten peleistä. Tällä kaudella Vesalainen on sen sijaan pelannut 16 ottelua tehoin 1+4.

Nyt tätä superlupausta päästään ihastelemaan myös Liiga-kaukaloissa. Urheilufanit rakastavat tarinoita ja tässä olisi tarjolla yksi sellainen. Tarina tulee olemaan vielä kaiken lisäksi todella mehukas yksilö.

Toki Liigassa pelaavat myös esimerkiksi Roope Hintz ja Aleksi Saarela, mutta he ovat kotimaisen jääkiekon ystäville jo – enemmän tai vähemmän – ”peruskauraa”. Siis sellaisia, jotka ovat jo todistaneet tasonsa Liiga-kaukaloissa.

Vesalaisen kohdalla tilanne on eri. Hän on toki jo pelannut miesten pelejä, mutta nämä kamppailut ovat kuluneet ennemminkin opetteluun. HPK:ssa vastuuta tulee (toivottavasti) enemmän ja Vesalainen kasvaa ratkaisupelaajien joukkoon. Se on täysin mahdollista, sillä kyseessä on ikäisekseen todella valmis pelaaja.

Vesalainen on nimittäin, yhdessä Eeli Tolvasen kanssa, yksi Suomen jääkiekon tulevaisuuden huippunimistä. Molemmat ovat rankattu ensi kesän varaustilaisuutta ajatellen todella korkealle, ja esimerkiksi arvostetun ISS:n listauksessa Vesalainen on niinkin ylhäällä, kuin sijalla kuusi.

Joten nyt arvon Liiga-fanit; on aika jälleen nauttia.