Jääkiekkotähti Patrik Laineen tippuminen vasta sijalle viisi Vuoden urheilija -äänestyksessä on herättänyt paljon tunteita puolesta ja vastaan.

Laine keräsi äänestyksessä kolmanneksi eniten kärkisijoja. Vain parhaaksi valittu Leo-Pekka Tähti sekä toiseksi noussut Henri Kontinen saivat enemmän ykköstiloja.

Minkä takia Laine jäi äänestyksessä vasta viidennelle sijalle? Leijonat.com avaa taustat kärkitilojen karkaamiseen neljän kohdan kautta.

1. Joukkueurheilu vastaan yksilölajit

Vuoden urheilijan valinnassa täytyy muistaa aina, että kyse on keinotekoisesta vertailusta. Yksi vaikeimmin vertailtava asia on yksilölajien tähtien pärjääminen suhteessa joukkuelajien tähtiin.

Suomessa joukkuelajien edustajat ovat jääneet perinteisesti pahasti paitsioon Vuoden urheilija -äänestyksessä. Se näkyi myös tänä vuonna. Laineen jälkeen yksikään joukkueurheilija ei mahtunut edes 10 parhaan joukkoon.

Esimerkiksi jalkapallotähti Lukas Hradeckyn romahtaminen kokonaan kärkilistan ulkopuolelle kuvastaa sitä, ettei joukkueurheilijat ole vieläkään korkealla varsinkaan kokeneiden urheilutoimittajien papereissa.

2. Eri sukupolvien arvomaailmat

Mistä joukkuelajien halveksuminen johtuu? Valinnan tekevät Urheilutoimittajain liiton jäsenet, jotka äänestivät tänä vuonna viisi parasta urheilijaa. Fakta on se, että liiton jäsenten keski-ikä on jo huomattavan korkea.

Se ei voi olla vaikuttamatta tuloksiin. Kuvaavaa on, että Laine sai kolmanneksi eniten ykköstiloja äänestyksessä. Moni toimittaja jätti kuitenkin nuorukaisen kokonaan pois listoiltaan – se laski lopulta Laineen sijoitusta kokonaisäänissä.

Vaikka Suomi tuntui vuonna 2016 ajautuvan melkoiseen Laine-huumaan, näki useampi toimittaja, että nuoren kiekkoilijan aiheuttama innostus oli jopa ärsyttävää. Sen myötä Laine jäi monessa paperissa kärjen ulkopuolelle.

3. Laine vasta uransa alussa

Vaikka Suomen Urheilugaalassa äänestetäänkin vuoden parasta urheilijaa, vaikuttaa äänestyksessä aina myös edellisvuosien tapahtumat.

18-vuotiaan Laineen mennyt vuosi oli uskomaton. Silti on Winnipeg Jetsin supertähden ura vasta alkutekijöissään. Sen myötä edelle oli helpompi nostaa urheilijoita, jotka ovat jo pitkän uransa aikana ansainneet palkinnon tekemisestään.

Hyvänä esimerkkinä toimii Vuoden urhelijaksi valittu Leo-Pekka Tähti, jolle tunnustus oli samalla palkinto koko upeasta urasta.

4. Tähden uskomaton tarina

Tämän vuoden Suomen Urheilugaala oli lopulta Tähden näytöstä. Hurjan uran tehnyt ratakelaaja oli jo ennen äänestystä iso ennakkosuosikki – eikä syyttä. Palkinto oli samalla tärkeä signaali urheilukentille – myös vammaisurhelija voi nousta Vuoden urheilijaksi.

Tähden pioneerimainen ura on ollu mykistävää seurattavaa. Jo pelkästään sen takia oli tärkeää, että urheilujournalistit pystyivät valitsemaan oman lajinsa supertähden Vuoden urhelilijaksi.

Äänestyksessä oli tänäkin vuonna kyse arvovalinnasta. Oli upeaa, että porilainen urheilutähti sai vihdoin ansaitsemansa palkinnon uraauurtavasta tekemisestään.

Vaikka Laine jäi äänestyksessä kauas kärjestä, keräsi myös kiekkolupaus mukavasti palkintoja. Vuoden jääkiekkoilijan, Vuoden nuoren urheilijan ja Vuoden läpimurron palkinnot ovat osoitus siitä, ettei Laineen hurja vuosi ole mennyt ohi Suomessa.