Spekulointi Valtteri Filppulan ympärillä kiihtyy. Pysyykö hän sopimuksensa loppuun Tampa Bay Lightningissa?

Filppula on äärimmäisen luotettava kahden suunnan pelaaja. 32-vuotias keskushyökkääjä on tällä kaudella iskenyt 7+22=29 pistettä pelaamassaan 45 ottelussa. Saldolla Filppula yltää Tampan sisäisessä pistepörssissä neljännelle sijalle, vaikkei hän edes ole puhdas pisteidentekijä.

Mistä sitten kiikastaa? Miksi spekuloidaan Filppulan mahdollisella seuranvaihdolla?

Palkkakatto on rasite, jonka kanssa jokaisen NHL-joukkueen toimitusjohtajan on tultava toimeen. Filppulan viiden miljoonan dollarin vuosipalkka on joukkueen neljänneksi suurin. Tampan koko joukkueen palkkamenot ylittävät tällä hetkellä palkkakaton, ja kaiken lisäksi isopalkkaisimman pelaajan – kapteeni Steven Stamkosin – ansioita ei oteta laskelmassa huomioon pitkäaikaisen loukkaantumisen vuoksi.

Jotain pitäisi siis tehdä ennen siirtotakarajan umpeutumista. Siksi The Hockey Writers kirjoittaa, että Filppula voisi olla mahdollista kauppatavaraa. Ylimääräisen mutkan matkaan tuo se, että Filppulan sopimuksessa on eräänlainen no trade -pykälä. Sen mukaan suomalaisen on jokaista kautta koskien nimettävä 16 joukkuetta, joihin häntä ei saa kaupata.

Eli: jos Tampa päätyy myymään Filppulan, vielä pitäisi päästä sopuun sellaiseen joukkueen kanssa, joka on Filppulan 14:n joukkueen ok-listalla. Monimutkaista? Tällaista NHL on keväisin. Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, että siirto voisi olla Filppulalle ainakin lyhyellä aikavälillä hyvä asia. Tampa kun on tällä hetkellä Atlantin divisioonassa kuudentena ja jäämässä ulos pudotuspeleistä.