Maanantaina 30 vuotta täyttäneen Leo Komarovin kasvutarina on upea kertomus huippu-urheilun monimuotoisuudesta.

Sitkeä suomalaiskiekkoilija on raivannut urallaan esteitä yksi toisensa jälkeen. Ensin pienikokoinen hyökkääjä taisteli itsensä SM-liigaan, sen jälkeen maajoukkueeseen ja lopulta NHL:ään.

Matkan varrella Komarov on sekä ihastuttanut että vihastuttanut. Vielä SM-liigavuosina pienikokoista hyökkääjää pidettiin lähinnä yhden tempun hevosena. Pelaajana, joka osasi hämmentää, mutta ei pelata. Omat toki arvostivat, muut lähinnä kritisoivat.

Kun Komarov nousi ensimmäisen kerran Leijoniin, oli nuorukainen helppo leimata köyhän miehen Jarkko Ruuduksi. Provokaattori, joka tippuisi kyydistä vauhdin nopeutuessa. Viimeistään siirto KHL:ään paljastaisi ärsyttävän ”rotan” heikkoudet pelaajana.

Hyökkääjä on hiljentänyt epäilyt yksi seura ja yksi faniryhmä kerrallaan. Ei ole sattumaa, että Komarov on noussut jokaisessa pelaamassaan seurassa kulttipelaajan asemaan. Monella urheilijalla puhe ”kaiken jättämisestä kaukaloon tai kentälle” toistuu kyllä joka vastauksessa. Komarovin kohdalla väsynyt heitto ei ole jäänyt pelkästään kiekkojargonin tasolle.

Toronton arvostettu työjuhta

Vaikka maitojunan reitti on jo katsottu useampaan kertaan, on Komarovin paluuaikataulu ensin viivästynyt. Ja lopulta peruuntunut kokonaan. Viimeistään edellisten upeiden NHL-kausien jälkeen kukaan ei enää kyseenalaista suomalaisen merkitystä joukkueelleen.

Toronto Maple Leafsissa huomio on tällä kaudella kiinnittynyt teinitähtiin Auston Matthews sekä Mitch Marner etunenässä. Samalla viime kaudella 19 maalia iskenyt Komarov on jäänyt taustalle.

Toronton kaltaisessa kiekkokaupungissa suomalaishyökkääjän arvostus on silti suurta. Juuri Komarov on se pelaaja, joka hankkii armottomalla raadannallaan tilaa joukkueen nuorille tähdille. Hän repii, raastaa ja hämmentää. Ja samalla oma rooli hoituu nöyrästi sekä tunnollisesti illasta toiseen.

Huippu-urheilussa on lopulta kyse omien rajojensa löytämisestä ja osaamisensa maksimaalisesta hyödyntämisestä. Supertähdet loistavat illasta toiseen otsikoissa, mutta juuri Komarovin kaltaiset sivuroolin esittäjät luovat näytöksen todellisen draaman kaaren sekä jännitteen.

Mikäli Komarovin saavutuksia urheilijana verrataan hyökkääjän lähtötasoon, ei sitkeä taistelija kalpene minkään lajin supertähdille Suomessa. Moni muun lajin huippulupaus pystyy sen sijaan ottamaan mallia 30-vuotiaan kiekkoilijan valtavasta työmäärästä.