Tuukka Rask on erinomainen maalivahti. Se tiedetään. Itse asiassa hän on todennäköisesti paljon luultua parempi.

Rask on pelannut koko uransa Boston Bruinsissa. Suomalaisvahti ei ole missään vaiheessa nostanut erityisemmin itseään jalustalle. Ja ehkä osasyy on myös Bruinsissa. On puhuttu tiiviisti puolustavasta soturijoukkueesta, joka tekee maalivahtinsa työn helpoksi.

Osittain totta, mutta vain osittain.

Katsotaanpa hieman tilastoja. Laitetaan NHL-historian kaikki maalivahdit vertailuun. Kun mukaan lasketaan ne maalivahdit, jotka ovat pelanneet vähintään yhden kokonaisen kauden verran otteluita (82), Rask on torjuntaprosentin ykkösnimi. Siis koko NHL:n historiassa.

Raskin torjuntaprosentti 370 ottelun jälkeen on 92,4. Tilasto on niin huima, ettei sitä ole ehkä ihan edes ymmärretty Suomessa.

Ja Bruinsin pelaamisessa on syytä myös muistaa se, että siinä missä joukkue puolustaa usein hyvin, se hyökkää tehottomasti. Eli Raskin on jatkuvasti pidettävä maalinsa mahdollisimman puhtaana, jotta Bruinsilla ylipäätään olisi mahdollisuus voittaa.

– Hänen on pelattava huipputasolla käytännössä joka ilta. Hyökkäyspelimme ei anna hänelle kovin paljon tilaa hengittää, joukkueen hyökkääjä Patrice Bergeron sanoi NHL:n verkkosivujen haastattelussa.

– Hän on ollut hämmästyttävä. Hän on antanut meille joka ilta mahdollisuuden voittoon.

Samoilla linjoilla on puolustaja John-Michael Liles.

– Jos me teemme virheen, luotamme siihen, että hän paikkaa. Hän tuntuu aina olevan viilipytty. Hän vain on aina oikeassa paikassa.