Jos liikut talvella venäläiskaupunki Jaroslavlissa, saatat törmätä erikoiseen näkyyn. Ulkojäillä viilettää Aleksandr Ovetshkinin ja Jevgeni Malkinin fanipaitojen seassa nimittäin yksi Tappara-paitainen kiekkotaituri.

Kyseessä on Maksim Pokatilov, 31, joka kertoo olevansa paitsi kova Patrik Laineen kannattaja, mutta myös intohimoinen Tapparan sekä Leijonien fani.

Leijonat.com haastatteli kiekkojännäriä, joka kertoo käyneensä elämänsä aikana yhteensä yhdeksän kertaa Suomessa. Tapparan otteluiden lisäksi venäläinen viihtyy Leijonien peleissä.

Kaikki lähti liikkeelle jo vuonna 1994, kun Pokatilov näki ensimmäisen kerran turkulaisen Saku Koivun tekemässä taikojaan.

– Muistan Koivun johtaneen TPS:n Euroopan Cupin voittoon. Oli silloin jo selvää, että hänestä tulee tähti. Sitä ennen oli vaikea nähdä Suomen pelejä televisiosta. 90-luvun puolivälissä kaikki kuitenkin muuttui ja pelaajista alkoi löytyä enemmän lisätietoja. Siitä se lähti, Pokatilov muistelee.

Samalla Venäjällä alkoi näkyä yhä enemmän NHL-pelejä. Sen myötä myös Teemu Selänteen maalit tulivat tutuiksi kiekkoseuraajalle. Rakkaus suomalaista kiekkoa kohtaan oli syttynyt.

makxim2

Laineen ja Ovetshkinin vertailu väärin

Laineen sensaatiomaiset otteet Pokatilov laittoi merkille jo vuoden 2015 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Sveitsissä. Sen jälkeen Tappara-fani tiesi, että nuorukainen pelaisi jo seuraavalla kaudella SM-liigajoukkueessa.

– Hän on varmasti lahjakkain pelaaja suomalaisessa jääkiekossa 20-25 vuoteen. Laineessa on tervettä itseluottamusta: Patrik tietää, minkä arvoinen hän on. Ja samalla hänellä on valtava halu kehittyä. En ole nähnyt koskaan aiemmin ketään, joka olisi varustettu tuollaisella maalivainulla.

Tällä kaudella jälki on ollut tyrmäävää Pohjois-Amerikassa. Sen myötä moni media on verrannut maalitykkiä venäläistähti Ovetshkiniin. Venäjällä tätä vertausta pidetään outona.

– En pidä siitä vertauksesta, vaikka Patrik onkin kertonut Ovetshkinin esikuvakseen. Mielestäni Laineen peli muistuttaa enemmän Malkinia tai Mario Lemieux’ta. Hänellä on kaikki saumat nousta tulevaisuudessa Selänteen ja Jari Kurrin rinnalle.

Porukalla SM-liigapeleihin

Venäjä on tunnetusti varsin ylpeä omista juuristaan. Mitä Pokatilovin ystävät sanovat kiekkoseuraajan erikoisesta suhteesta suomalaiseen jääkiekkoon?

– Moni ystävä on ihmetellyt etten kannata paikallista Lokomotivia tai Venäjän maajoukkuetta. Mutta samalla meitä on yllättävän paljon, jotka seuraamme SM-liigaa.

Pieni venäläisporukka seuraa yllättävänkin aktiivisesti SM-liigan pelejä. Pokatilov kertoo katsovansa vuodessa kaikki Tapparan pelit joko suorana tai jälkilähetyksinä.

– Yritämme säännöllisesti tehdä reissuja peleihin. Meidän porukasta löytyy HIFK:n, TPS:n ja jopa kaukaisen Oulun Kärppien kannattajia, Pokatilov virnistää.

maksim3