Suomen jääkiekkomaajoukkue kärsi lauantaina kaikkien aikojen suurimman tappionsa Tshekkiä vastaan, kun turpaan tuli peräti luvuin 1-7. Se ei ollut odotettua, vaikka tulosta ei ollut syntynytkään pitkään aikaan.

Lauri Marjamäki hyppäsi 14 ottelua sitten päävalmentajan tontille. Tulosta odotettiin välittömästi, sillä olihan Suomi-kiekon edelliset vuodet sujuneet varsin mallikkaasti. Kaikki ovat kuitenkin menneet toisin kuin ajateltiin.

14 ottelun jälkeen Marjamäellä on koossa kolme voittoa ja 11 tappiota. Kyllä, 11 tappiota. Sitä on vaikea ymmärtää suomalaisena ihmisenä, sillä onhan sitä jo tottunut ajatusmaailmaan, että jos ei muussa pärjätä, niin jääkiekossa pärjätään.

Marjamäen aikakaudella Suomi on ollut kuitenkin ennen kaikkea tehoton ja se näkyy väistämättä tuloksissa. Suomi-paidassa ollaan nähty pelaajia niin NHL:stä, KHL:stä, SHL:stä kuin SM-liigastakin, mutta kaikkia yhdistää sama tekijä: tulos. Sitä ei ole syntynyt, eikä joukkue ole päässyt aina edes maalipaikoille.

Nyt on syytä huoleen – Suomen otteet jättäneet paljon pohdiskeltavaa

Lauantaina vastassa ollut Tshekki oli joukkueena erittäin organisoitu. Se oli kuin peilikuva Suomesta. Se pelasi viisaasti, virheettömästi ja kaiken lisäksi se oli tehokas.

Suomen otteista yllä mainittuja asioita on turha etsiä. Leijonien otteissa ei ollut kehuttavaa. Joukkue teki yhdessä ja yksilöinä sen tason virheitä, joita maajoukkueessa ei olla totuttu näkemään.

Isommassa kuvassa tilastotkaan eivät valehtele. Suomi on aloittanut EHT-kautensa surkeammin kuin koskaan aiemmin. Kahdeksasta pelistään se on hävinnyt kuusi.

Kaikki tämä jättääkin ilmaan paljon kysymysmerkkejä kovaa vauhtia lähestyviä kevään MM-kisoja ajatellen. Tuloksia ei voida lakaista tuosta vain maton alle, vaikka joidenkin mielestä kyseessä oli jotain ”läpsyttelyotteluita”. Nyt on todellisen pohdiskelun aika.