KÖLN. Täksi kaudeksi MM-kisojen pääsarjaan noussut Italia on kovassa paikassa tänä keväänä.

Joukkue on povattu ennakkoon jo varmaksi putoajaksi – eikä ryhmän nimilista pullistele suuria tähtiä. Avauspeli Slovakiaa vastaan osoitti kuitenkin, että joukkue pystyy taistelemaan myös pääsarjassa. Silloin joukkue hävisi viime hetkillä, kun vastustaja nousi jatkoajalla 3-2-voittoon.

Vahvaa avauspeliä seurasi täysi tyrmäys, kun Venäjä latoi Italiaa vastaan taululle 10-1-lukemat. Tuo ottelu oli Italialle monin paikoin palautus realismiin.

Leijonat.com tapasi joukkueen suomalaisvalmentaja Jaakko Rosendahlin, joka vastaa Italian maalivahtivalmennuksesta. Porin Ässien valmentaja päättyi maajoukkueen penkin taakse joukkueen ykkösvahti Andreas Bernardin kautta.

– Meillä on ”Andyn” kanssa Ässien matkasta valmis tapa toimia. Se helpottaa hommia myös täällä, että on yhteinen historia. Sitä kautta olen päätynyt maajoukkueen matkaan, Rosendahl avaa Leijonat.comille.

Rosendahlin ohella Italian valmennuksessa on mukana myös toinen suomalaisnimi. Teppo Kivelä toimii myös mukana valmennuksessa päävalmentaja Stefan Mairin alaisuudessa.

– Autan meidän vahteja ja samalla otan selvää vähän vastustajien torjujista. Meillä on hyvä valmennus, jokaisella on omat selkeät roolit. Olemme pieni ja haastajamaa, joten saamme ottaa tästä ryhmästä kaiken irti, Rosendahl lisää.

Jaakko Rosendahl. Kuva: Juha Tamminen

 

MM-kisat tärkeä turnaus

MM-kisoissa pelaa tänä vuonna 16 joukkuetta, kun ryhmät on jaettu kahteen kahdeksan joukkueen lohkoon. Pitkä lohkosysteemi on herättänyt vuosien aikana paljon myös närää – moni on nähnyt, että joukkuemäärä kisoissa on liian suuri.

Rosendahl näkee tilanteessa kolikon toisen puolen: MM-kisat ovat Italian kaltaiselle maalle elintärkeä juttu.

– Tätä pitää katsoa isommassa kuvassa. Kyllä nämä maat tarvitsevat näitä pelejä. Joku Ruotsi ei ehkä hyödy kaikista peleistä, koska siellä riittää juniorituotantoa. Mutta pienet maat tarvitsevat näitä pelejä.

– Huomasimme Italiassa leireillessämme, että moni pikkujunnu oli todella innoissaan tästä joukkueesta. Esikuvia pitää synnyttää – sen takia pienet maat tarvitsevat kaiken näkyvyyden ja pelit täällä.

Välillä saattaa tulla turpaan. Se kuuluu Rosendahlin mukaan normaaliin kehitykseen. Nykyisestä Italian joukkueesta on karsittu kaikki kanadalaiset pelaajat pois, mikä on iso askel parempaan.

– Yksittäisiä pelejä tulee ja menee. Joskus saattaa tulla tällä tavalla pahasti turpaan 1-10-lukemin. Mutta ei tätä hommaa voi johtaa niin, että yksi six-pack johtaa kaikkea. Pitää nähdä se isompi kuva jääkiekon kehittämisen kannalta, Rosendahl tiivistää.

Italian taistelu tuulimyllyjä vastaan jatkuu tiistaina, kun ryhmä kohtaa Latvian. Tuossa pelissä on jälleen valtavat panokset.

– Seitsemän peliä pelataan. Nämä ovat niin kovia taistoja, joten tässä täytyy elää vain peli kerrallaan. Olo on kuin olisi Emerson Fittipaldin kyydissä 300 kilometrin tuntivauhdissa. Kun siihen tottuu, on sen jälkeen ajaa myös muissa vauhdeissa, Rosendahl kiteyttää.

Ilari Isotalo, Köln
Twitter: @IlariIsotalo