KÖLN. Jos tarkastellaan puhtaasti tilastoja tai nimilistoja, Italian MM-joukkue ei ole millään mittapuulla kiinnostava ryhmä.

Joukkue on hypännyt käynnissä oleviin kisoihin joukkueella, joka taistelee jokaisessa ottelussa selvästi parempaa vastustajaa vastaan. On helppo sanoa, että kaikki paitsi putoaminen B-sarjaan olisi tällä joukkueelle todellinen sensaatio.

Jääkiekon MM-kisat tarvitsevat lilliputteja. Joukkueita, jotka muistuttavat, ettei urheilu ole pelkästään kasa voittoja ja tappioita.

Silti Italian kaikki pelit ovat olleet tähän mennessä äärimmäisen viihdyttävää seurattavaa. Joukkue aloitti kisat jymypaukulla, kun joukkue piinasi Slovakiaa, mutta kärsi ottelussa jatkoajalla 2-3-tappion.

Tuossa pelissä oli Italian saumat tehdä kisojen kovin yllätys. Joukkue hallitsi peliä ja oli äärimmäisen lähellä kaataa iso ennakkosuosikki. Vaikka sen jälkeen kyyti on ollut kylmempää, on Italian energinen ja ennakkoluuloton peli tehnyt vaikutuksen kiekkoseuraajiin.

Joukkue on ottanut avauspelin jälkeen tukkaan Venäjältä, Latvialta ja USA:lta. Noista peleistä ottelu Latviaa vastaan oli äärimmäisen tiukka – Italia hyytyi vasta viimeisillä minuuteilla.

Samalla Italia on todistanut, että myös jääkiekon MM-kisat tarvitsevat lilliputteja. Joukkueita, jotka muistuttavat, ettei urheilu ole pelkästään kasa voittoja ja tappioita.

Kun Italia teki perjantaina Ruotsia vastaan avausmaalinsa, innostui koko Kölnin areena valtaviin suosionosoituksiin. Kotoa käsin olisi ollut helppo sanoa, että maali ei vaikuta turnauksen jatkoon mitenkään.

Italialaisten puhdasta riemua todistaessa oli vaikea olla hymyilemättä. Joukkueen valmennus karsi kisoihin joukkueesta pois kaikki kanadalaispelaajat ja se näkyy ryhmän tekemisessä. Iloinen kiekko ja asenne heijastuvat myös katsomoon.

Italiaa odottaa mitä todennäköisimmin putoaminen ensi kaudeksi sarjaporrasta alemmas. Maalla on vielä melkoisesti tehtävää, että se pystyisi haastamaan tosissaan suurmaita MM-kisojen pääsarjassa.

On edes turha ennustaa, tullaanko tässä näkemään tulevina vuosina muutosta. Italian jääkiekko on ollut jo pitkään nykyisellä tasollaan – tekemistä on vielä niin paljon, ettei tilannetta edes pidä yrittää analysoida puhki seitsemän MM-ottelun perusteella.

Jääkiekko on MM-kisoissa lopulta kuitenkin viihdettä. Jos Italian peliä arvioidaan sillä mittarilla, on joukkue ansainnut jo nyt heittämällä paikkansa MM-kisoista.

Ilari Isotalo, Köln
Twitter: @IlariIsotalo

Lue myös: Mitä ihmettä? Italian sankarivahti puhuu täydellistä suomea: ”Oli pakko opetella”