Leijonien ja Kärppien valmennuksesta tuttu Ari Hilli on nähnyt läheltä Pekka Rinteen nousun maailman eliittiin.

Maalivahtivalmentaja pääsi työskentelemään Rinteen kanssa SM-liigassa jo 2000-luvun alkuvuosina. Jo silloin Hilli laittoi merkillä nuoren huippulupauksen intohimon ja poikkeuksellisen osaamisen.

Leijonat.com jututti maalivahtivalmentajaa, joka on seurannut innolla suomalaistähden taivalta NHL:ssä.

– Jo 2000-luvun alussa huomasi hänen poikkeuksellisen tavan torjua käsillä. Aika pian tuli selväksi myös intohimo lajiin ja harjoitteluun – silloin tajusi, ettei kyseessä ole pelkkä lahjakkuus napata kiekkoa kiinni – into tehdä hommia oli myös aivan poikkeuksellista, Hilli muistelee Leijonat.comille.

Erilainen nousu huipulle

Rinteen kasvutarina on jo itsessään upea. Kuten Hilli mainitsee, on Nashville Predatorsin ykköstähti taistellut tiensä huipulle. Sen näkyy kaikessa vahdin olemuksessa.

Rauhallinen persoona taisteli ilman korkeaa NHL-varausta itsensä ensin farmin kautta taalajäille. Kun joukkue ympärillä on hiljalleen vahvistunut, on myös Rinne noussut tällä kaudella uudella tavalla esille.

– Myöhäisheränneenä hän ei ole saanut mitään ilmaiseksi. Hän on tullut alalle vähän myöhemmin, minkä myötä hänen on pitänyt todistaa kaikille kykynsä, Hilli muotoillee.

Mikä tekee Rinteestä niin hyvän maalivahdin tällä hetkellä? Hilli listaa useamman vahvuuden, jotka ovat esillä suomalaisen pelissä.

– Urheilullisuus näkyy kaiken pohjalla. Hän tehnyt läpi uran valtavasti töitä – se antaa kaiken perustan tekemiselle. Se mahdollistaa liikkumisen ja sijoittumisen. Siihen päälle tulee silmä-käsi -koordinaatio. Se on aivan huippuluokkaa; miten hän torjuu ja kontrolloi kiekkoa käsillään.

Rinteen urheilullisuus näkyy myös toisena vahvuutena. NHL:ssä on ihailtu juuri vahdin mailapeliä. Se on Hillin mukaan loistava esimerkki Predators-tähden työmoraalista.

– Se kuvaa hänen monipuolisuuttaan. Hän pystyy auttamaan joukkueen puolustamista – pelaa välillä kuin liberona joukkueen alakerrassa, Hilli kehuu.

Kuva: Getty Images