Pari edellistä talvea ja rapakon takana tällä viikolla alkanut NHL-tulokkaiden leiri sen jälleen osoittivat. Suomen jääkiekkoilun pääsarja SM-liiga ja Jääkiekkoliiton pääsarja Mestis ovat tasoltaan huikean kovia, jonka ansiosta ne toimivat maamme kasvaville timanteille äärettömän hyvinä kasvualustoina.

Alkaneille NHL:n prospektileireille oli torstaihin mennessä nimetty 31 suomalaista, joista peräti 12 on urallaan pelannut sekä SM-liigaa että Mestistä. Näiden lisäksi Ville Räsänen on luutinut vain Mestiksessä, myös Antti Palojärvi piipahti viime kaudella KeuPa HT:n paidassa.

Hissiliikkeestä on puhuttu paljon, myös negatiivisessa valossa. Pelaajan päällä useampaan kertaan vaihtuva paita ja joskus jopa uusi paikkakunta eivät kuitenkaan näytä vaikuttavan nuoriin lupauksiin pahalla tavalla.

Suomalaisen jääkiekkoilun kaksi kovinta sarjaa ovat jo useampana vuonna osoittaneet sen, että SM-liigan puolella heikon päivän sattuessa ”luulot pois” -menettely sekä Mestiksessä etenkin peliajan saaminen hiovat lupauksista timantteja.

Hyvinä ja varsin tuoreina esimerkkeinä hissilikkeen toimivuudesta ovat Suomi-kiekkoilun kuumimmat nimet. Edellisellä kaudella ennen SM-liigassa kukkaan puhkeamistaan Patrik Laine pelasi Tapparan lisäksi myös LeKissä, Jesse Puljujärvi puolestaan puki kaudella 2014-2015 päälleen sekä Kärppien että Hokin sotisovat.

Vastuun saaminen kasvattaa

Jos peli ei SM-liigassa luista, on nuorelle lupaukselle tärkeää saada kovia pelejä alle Mestiksessä. Suomen Jääkiekkoliiton pääsarja on pelillisesti sen verran kova ja nuorten vastapainoksi kokeneiden pelimiesten tähdittämä sarja, että ”huono ilta” tai virheet kostautuvat varmasti.

Virheistä oppiminen ja jopa niiden tekeminen sekä etenkin Mestiksessä itseluottamuksen kasvattaminen ovat tuhat kertaa parempia vaihtoehtoja, kuin liigajoukkueen kokoonpanosta sivuun jääminen ja katsomossa istuminen.

Liikehdintä SM-liigan ja Mestiksen välillä on toiminut jo pitkän aikaa. Puljujärven ja Laineen lisäksi esimerkiksi nyt prospektileireillä olevista Henrik Haapala, Niko Mikkola ja Sami Niku ovat olleet suomalaisen jääkiekkoilun hississä.

Maamme kahdessa kovimmassa sarjassa luodaan timanttia toimivalla tavalla.