SM-liigakauden alku lähenee kovaa vauhtia ja on aika ennakoita tulevan kauden voimasuhteita.

Leijonat.comin toimittajat Miikka Lahtinen ja Ilari Isotalo laittoivat ajatuksensa yhteen muodostaen tulevan kauden runkosarjasijoitukset.

Molempien papereissa selvänä suosikkina kauteen lähtee hallitseva Suomen mestari Tappara, joka on koonnut rautaisen joukkueen. Viimeisistä pudotuspelipaikoista puolestaan tullaan käymään todella kovaa taistelua, joka tekee lopullisten sijoitusten arvionnista hyvin vaikeaa.

Runkosarja 2017-18

1. Tappara, Tampere

Hallitseva Suomen mestari ei kärsi mestaruuskrapulasta. Päävalmentajan paikalle palannut Jukka Rautakorpi on saanut käsiinsä SM-liigaan ylivertaisen materiaalin, jota on vaikea horjuttaa. Laaja ja laadukas kokoonpano kestää takaiskuja. Jo harjoituskausi on näyttänyt, miksi kirvesrinnat on jälleen mestarisuosikki numero yksi.

2. JYP, Jyväskylä

Kestomenestyjä JYP on niin ikään vahvistunut viime kaudesta. Paluumuuttajat Jarkko Immonen, Miika Lahti (loukkaantuneena), Mikko Mäenpää ja Eetu Laurikainen ovat jokainen täsmähankintoja hurrikaanipaitojen kokoonpanoon. Traktori puksuttaa jälleen vakuuttavasti, mutta riittääkö se mestaruuteen saakka? Tapparan suurin haastaja, joka on ilkeä vastustaja varsinkin kotikaukalossaan.

Jarkko Immonen on palannut kotiin. Kokenut hyökkääjä lukeutuu JYPin avainpelaajiin. (Kuva: Getty Images)

3. HIFK, Helsinki

Päävalmentaja Ari-Pekka Selin on nostanut HIFK:ssa vaatimustasoa entisestään. Helsinkiläisseura eteni viime kaudella aina pronssiotteluun saakka, eikä se tulevalla kaudella tyydy vähempään.

Helsinkiläisseura on materiaaliltaan SM-liigan eliittiä ja joukkueeseen on tehty loistavia hankintoja. Myös nuoret pelaajat ottavat suuria harppauksia eteenpäin, joista etenkin Miro Heiskasen otteita kannattaa seurata tarkkaan. Tuleva kausi on NHL-lupaukselle viimeinen Suomessa.

4. TPS, Turku

Turussa taistellaan jälleen kärkisijoituksista, mutta tuore päävalmentaja Kalle Kaskinen on vielä suuri arvoitus. Materiaaliltaan TPS on muiden kärkiseurojen ohella laadukas, mutta joukkueessa on useita kysymysmerkkejä kauden alla. TPS:n avainpelaajista Tomi Kallio, Eric Perrin ja Henrik Tallinder ovat jo veteraaniosastoa.

5. Kärpät, Oulu

Oulussa monet asiat on aloitettu puhtaalta pöydältä ja joukkueen on tarkoitus palata kärkitaistoon. Oululaiset ovat tehneet siirtomarkkinoilla muutamia kelpohankintoja, mutta kyseisellä joukkueella ei taistella kirkkaimmista mitaleista. Päävalmentaja Mikko Manner on kovan tehtävän edessä.

Mikko Manner yrittää palauttaa Kärpät takaisin mitalikantaan. (Kuva: Juha Tamminen)

6. HPK, Hämeenlinna

Hämeenlinnalaisseura räväytti kesällä siirtomarkkinoilla kaapaten riveihinsä useita tulevaisuuden huippunimiä. Päävalmentaja Antti Pennanen lukeutuu sarjan parhaimpiin valmentajiin ja mies teki loistavaa työtä jo edelliskaudella. Nyt Pennasella on käytössään entistä kovempi ja nälkäisempi joukkue. HPK voi nousta vielä pari pykälää ennustettua ylemmäs.

7. KalPa, Kuopio

Kuopiolaiset järjestivät viime kaudella melkoisen yllätyksen etenemällä aina SM-liigan finaaleihin saakka. Menestyskauden jälkeen menetykset olivat valtavia, mutta seurajohto on reagoinut tilanteeseen mainiosti.

Päävalmentaja Sami Kapasen joukkue on jälleen yllätysvalmis, mutta tulevalla kaudella mitalipelit voidaan unohtaa Kuopiossa. Rajusti uudistunut joukkue tuskin kykynee tasaisen vahvaan suorittamiseen.

8. Ilves, Tampere

Tulevalla kaudella nähdään pari yllätysjoukkuetta, joista toinen on llves. Karri Kivi on tehnyt tupsukorvien penkinpäässä vakuuttavaa työtä ja vuoden valmiimpi joukkue on vahva ehdokas pudotuspeleihin. Viime kaudella Ilves kärsi ikävistä loukkaantumisista, mutta tällä kaudella paremmalla onnella joukkue pystyy edelliskautta parempaan.

9. Lukko, Rauma

Raumalla puhaltavat uudet tuulet päävalmentaja Pekka Virran johdolla. Virta teki viime kaudella komeaa jälkeä Kuopiossa, mutta ottaa oman aikansa, ennen kuin hän saa tuloksia aikaan uudessa ympäristössä. Lukolla on paperilla hyvä joukkue, mutta loukkaantumiset kiusaavat raumalaisia jo ennen kauden alkua. Materiaali ei kestä Lauri Tukosen kaltaisia poissaoloja.

Rauman Lukko lähtee kauteen ilman hyökkääjä Lauri Tukosta. (Kuva: Juha Tamminen)

10. Pelicans, Lahti

Borna Rendulic, Joel Mustonen, Libor Sulak…lahtelaisseura on tehnyt kesän aikana oivia pelaajiahankintoja, joista Sulakin tilanne on vielä toistaiseksi auki. Seura menetti myös hyökkäysosastoltaan maalitykki Vili Sopasen, jonka jättämää aukkoa on vaikea täyttää täysin.

Pelicansilla on useita lupaavia nuoria, joilta odotetaan nyt seuraavia kehitysaskelia. Materiaali on sarjan keskikastia, mutta se ei kestä takaiskuja. Sijoitusta on lahtelaisten kohdalla vaikea ennustaa, mutta pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi yllätys.

11. Ässät, Pori

Porissa kiekkohuuma nousee ja seisomakausikortit on loppuunmyyty jo ennen kauden alkua. Valitettavasti porilaisten hyökkäyskalusto on keventynyt rajulla kädellä Charles Bertrandin, Jarno Kärjen ja Niko Ojamäen siirtyessä toisiin liigajoukkueisiin. Ässät ei ole pystynyt paikkaamaan menetyksiään, mutta pudotuspelipaikasta Jyrki Ahon suojatit taistelevat jälleen. Kevyen hyökkäysmateriaalin vuoksi pelejä on kuitenkin vaikea kääntää voitoiksi.

12. Sport, Vaasa

Vaasan Sport on väläytellyt harjoituskaudella hyviä otteita ja joukkue linjannut tavoitteekseen pudotuspelipaikan. Vaasalaiset taistelevat tasaisesti pudotuspelipaikasta alemmassa keskikastissa, mutta tiukkaa se tekee. Maalivahtiosasto on kysymysmerkki ja puolustus auttamatta liian kaapea. Hyökkäyskalustosta löytyy tarvittavaa tulivoimaa.

Markus Nenonen voi iskeä tulevalla liigakaudella jopa yli 20 maalia. (Kuva: Juha Tamminen)

13. SaiPa, Lappeenranta

Lappeenrantalaisten viime kausi oli totaalinen farssi, josta suunta ei ole kuin ylöspäin. SaiPa on tehnyt kesän aikana hyviä kiinnityksiä, joilla se nostaa itsensä pois pohjalta. Joukkueessa on paljon nuoria ja lupaavia pelaajia, joiden kanssa menestystä ei ole kuitenkaan heti luvassa.

Päävalmentaja Tero Lehterän johdolla SaiPa on kuitenkin ehdottomasti seuraamisen arvoinen joukkue. Erityisesti NHL-lupaus Urho Vaakanaisen otteita kannattaa seurata tarkkaan.

14. Jukurit, Mikkeli

Nousijan yllätyskortti on nyt käytetty. SM-liigaan ryminällä tullut mikkeliläisjoukkue jäi viime kaudella ikävästi pudotuspelien ulkopuolelle, mutta tulevalla kaudella samanlaista rytkettä ei ole luvassa. Valmentajat Risto Dufva ja Ville Nieminen pitävät huolen siitä, että Jukurit on erinomaisesti valmennettu joukkue, mutta materiaali on väistämättä liian huono. Heimon tarina jatkuu pudotuspelien ulkopuolella.

15. KooKoo, Kouvola

Kouvolassa on käynyt ovi molempiin suuntiin synkän viime kauden jälkeen, eikä parempaa ole luvassa tälläkään kaudella. KooKoo on kärsinyt harjoituskaudella pahoista loukkaantumisista, joita se ei todellakaan kestä liigakaudella.

Viime kaudella KooKoolla oli vaikeuksia erityisesti maalivahtiosastolla, joka on jälleen kysymerkki. Juha Järvenpää oli sivussa koko viime kauden, eikä Samu Perhosella ole kokemusta ykkösmaalivahdin roolista. Potentiaalia joukkueesta löytyy, mutta mitä uudet vahvistukset pystyvät tuomaan joukkueeseen? Alkukausi näyttänee suunnan.