Leijonalegenda Juhani Tamminen olisi valmis uudistamaan SM-liigan rangaistuskäytännön.

Alkukaudesta otsikot ovat täyttäneet rumat törkytaklaukset. Erityisesti päähän kohdistuneet taklaukset ovat olleet rumaa seurattavaa – ilta toisensa jälkeen SM-liigassa on nähty pommeja, jotka ovat johtaneet pelaajien loukkaantumisiin.

Tamminen on seurannut SM-liigan kehitystä huolestuneena. Kokenut kiekkomies nostaa esille rangaistusmallin, joka muuttaisi radikaalisti systeemin.

– Yksinkertaisin sanktiosysteemi olisi se, että taklaaja on aina yhtä pitkään pois kuin se kaveri, joka telottiin. Ei tarvitse viritellä kolme tai viisi peliä rangaistusta. Jos joku kaveri on ulkona loppukauden, sitten myös taklaaja on sivussa koko loppukauden, Tamminen heittää Leijonat.comille.

Pelisäännöt selviksi

Samaan hengenvetoon kiekkokonkari muistuttaa, että rangaistuksia tärkeämpi tapa kontrolloida sikailuja on yhteisön sisäinen paine.

Tammisen mukaan SM-liigan ongelma on, ettei sarjajohdossa eikä seuroissa olla juteltu asioista tarpeeksi ennen kautta. Se näkyy nyt karulla tavalla koko keskustelussa.

– Kun arvomaailman on selvä, on sen jälkeen rangaistuskäytännöt ovat selvät. Silloin ei tarvitse jokaisen kylänmiehen ottaa kantaa ja miettiä, mitä nyt oikein tapahtuu.

Kiekkovaikuttaja muistelee omalta uraltaan, että pelaajat tekevät juuri niin kuin heitä käsketään. Sen myötä keskustelu pitäisi kääntää pelaajista ylemmäs. Seurapomot ja valmentajat vastaavat aina joukkueensa arvomaailmasta.

– Sanoin valmentajana aina pelaajille näin: hän vastaa omasta suorituksestaan. Minä vastaa kokonaisuudesta. Jos joku pelaaja teloo vastustajan, mä valmentajana vastaan siitä. Ja sen jälkeen pistän sen nuijan järjestykseen. Ja pidän huolen, että se oli varmasti viimeinen kerta, Tamminen kiteyttää.

Lue myös: Juhani Tammiselta suora kannanotto törkytaklauksiin: ”Herätys kiekkopomot!”

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo