Dallas Starsin GM Jim Nill kertoi maanantaina, että seuran huippuvaraus Miro Heiskanen ei lähde Pohjois-Amerikkaan.

Heiskanen koki elokuussa CHL-ottelussa loukkaantumisen, josta mies ei ole vieläkään toipunut. Starsin verkkosivuille kirjoittava Mark Stepneski kertoi Twitterissä, että Nill oli sanonut suomalaispakin jäävän IFK:hon.

Jos tarkoituksena on pelata koko kausi helsinkiläisten mukana, on Starsin päätös uskomaton. Kehityksen kannalta paras vaihtoehto olisi ollut siirtyä Pohjois-Amerikkaan. SM-liigalla ei ole Heiskasen kaltaiselle lahjakkuudelle mitään annettavaa.

18-vuotias puolustaja todisti jo viime kaudella pystyvänsä pelaamaan Liigan tasoisessa sarjassa. Miehen peliaika oli IFK:ssa viimekaudella keskimäärin 18:59 per ottelu. Ainut asia, mitä Heiskanen voi enää Suomessa saavuttaa, on enemmän tehopisteitä.

Pohjois-Amerikka ainoa oikea päätös.

GM Nill linjasi jo kesällä, että Heiskanen tulee pelaamaan Suomessa, jos pelipaikka NHL-kokoonpanossa ei irtoa. Parempi vaihtoehto saattaisi kuitenkin olla AHL:ssä totuttelu pohjoisamerikkalaiseen pelityyliin.

Pelityyli ja -nopeus sekä vastustajien taitotaso ovat aivan eri luokkaa rapakon takana. Varsinkin puolustajan paikalla kyseessä on lähes kokonaan eri pallopeli. Vastustajat tulevat pelaamaan suoraviivaisemmin kohti maalia ja haastamaan pakkeja. Yksi vastaan yksi -tilanteita tulee reilusti enemmän, kun SM-liigassa pärjää pitkälle ohjaamalla hyökkääjät kulmiin ja laitoihin.

Tehopisteitä Heiskasen tasoinen puolustaja pystyy tekemään myös AHL:ssä, kunhan pääsee juonesta kiinni. Pelityyliin ei voi valmistautua Suomessa mitenkään.

Jani Harjula
Twitter: @JaniHarjula