HELSINKI. Jokerit on onnistunut todistamaan jo alkusyksystä olevansa aivan eri luokan joukkue kuin vuosi sitten.

Tuore esitys nähtiin torstaina, kun helsinkiläisryhmä murjoi TsSKA Moskovan maalein 4-0. Lukemia vakuuttavampaa oli tapa, jolla Jokerit marssi voittoon. TsSKA:n tähtisikermä jäi kamppailussa yllättävän aseettomaksi.

Torstaina kaukalossa oli yksi peliä ratkaisuhetkillä kontrolloinut joukkue. Helsinkiläisryhmä aloitti ottelun ryminällä ja vei kamppailua 100-0 pelin ratkaisevilla hetkillä.

Joukkueen peli näyttää jo nyt jopa yllättävän valmiilta: Ei ottelu suursuosikkia vastaan ollut tänäänkään 60 minuuttia täyttä ilotulitusta. TsSKA jäi varsinkin ottelun alussa täysin telineisiin aggressiivista ja energisesti pelannutta kotijoukkuetta vastaan.

Kolmannessa erässä vieraat painoivat pelin väkisin sinipaitojen päähän. Silloin kotijoukkue puolusti järkevästi ja piti kiekkoa pidelleet kiekkotaiturit pitkälti pelin ulkopuolella. Tuntui kuin peli olisi edennyt Jokerit-luotsi Jukka Jalosen laatiman käsikirjoituksen mukaan.

Jos viime kaudella Jokerit onnistui voittamaan sarjan suurseuran venymällä ja taistelemalla, olivat roolit tänään muuttuneet. Jokerit hallitsi, vei ja nappasi pisteet ilman pisaraakaan epäselvyyttä pelin voittajasta.

Tulivoimaa piisaa

Jokereiden vahva alkusyksy on tärkeä juttu koko organisaation juhlakaudelle. 50-vuotiaalla seuralla ei olisi ollut varaa enää viime kauden kaltaiseen kompurointiin.

Nyt seuran ympärillä tuntuu leijuvan positiivisen innostuksen luoma huuma. Kesän hankinnoista tuntuu löytyneen jo nyt monta huippuvahvistusta KHL:ään.

Suomessa on alkukaudesta kohistu Eeli Tolvasesta. Nuorukainen on pelaaja, jolla on jo 18-vuotiaana nousta perinteikkään seuran uudeksi mainoskasvoksi.

Karu fakta on, että Jokereilta puuttui viime kaudella kokonaan tolvaset. Pelaajat, jotka hätkähdyttävät, ihastuttavat ja tekevät temppuja, joita heiltä ei uskalla edes odottaa. Jääkiekko on viihdettä, joten yleisö haluaa seurata viihdyttäjiä.

Jos Tolvanen on ihastuttanut ja luonut joukkueen ympärille pienen huuman, ovat kesän muut hankinnat loistaneet otsikoiden syrjässä.

Nyt näyttää jo siltä, ettei joukkue ole liikaa yhden ketjun tai supertähden varassa. Tuoreista hankinnoista esimerkiksi Nicklas Jensen ja Matt Gilroy ovat jääneet vielä ilman suurta huomiota: silti kaksikko on osoittanut jo alkukaudesta olevansa huippuluokan ratkaisijoita ruplaliigaan.

Kahdeksan voittoa 10 avauspelistä on saldo, jota harva osasi ennustaa. Vielä vakuuttavampaa on peli, jolla pisteet ovat tulleet.

On vielä aikaista sanoa, mihin suuntaan Jokereiden laiva lähtee suuntaamaan pitkän kauden aikana. Silti alku on arvokas. Kuten joukkueen leijonajärkäkäle Jesse Joensuu myönsi, joukkueen yllä leijui kauden alla paljon kysymysmerkkejä. Kymmenen peliä ja 23 pistettä ovat tuoneet joukkueelle jo tärkeitä vastauksia.

Ei Jokerit ole tälläkään kaudella ruplasarjan suosikkeja. Vahva alkukausi on todistanut, että joukkue pystyy uskottavasti voittaa joukkueen kuin joukkueen.

Väsyneen sanahelinän taakse piiloutuu tänä syksynä oikea merkitys: mikäli seura haluaa KHL:n kiinnostavan suomalaisia, pitää sen pystyä todistamaan olevansa tosissaan mukana jättisarjassa. Avauskierrokset ovat olleet sen myötä arvokkaita koko seuran uskottavuudelle.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo