Tapparan tähtisikermän yllättävä kompurointi kuuluu alkukauden yllättäviin ilmiöihin SM-liigassa.

Hallitsevan mestarin syksy on ollut monessa mielessä jopa yllättävän vaikea. Huippujoukkue on onnistunut voittamaan alkukauden 12 pelistään vain kuusi. Joukkue on ollut vaikeuksissa erityisesti vieraskaukaloissa.

Miksi mestarisuosikki on kontannut? Leijonat.com haastatteli joukkuetta läheltä seuraavaa Aamulehden urheilutoimittaja Lauri Lehtistä. Mestarijoukkueen kompuroinnin takaa löytyy yllättäviä syitä.

Alkukaudesta erityisesti Tapparan vieraspelit ovat olleet vaikeita. Mikä pelissä mättää eniten?

Pelin suurin ongelma on, että siitä on erittäin vaikeaa ottaa selvää tällä hetkellä. Tappara on halunnut muotitrendin mukaisesti aktivoittaa peliään ja pelata nopeasti ylöspäin. Prosessi on tuottanut rutkasti kasvukipuja ja tämä on johtanut huonoihin valintoihin jäällä.

Onnistuneita toisteisia suorituksia on nähty liian vähän. Uskon, että hyökkäyspelin flow’n puuttuminen on vaikuttanut muun muassa siihen, että Tapparan ylivoima on päässyt kentälle vain 37 kertaa – vähiten koko SM-liigassa.

Miltä joukkueen ilmapiiri vaikuttaa läheltä?

Tapparassa on paljon johtajuutta ja kokeneita pelaajia, mutta ilmassa on turhautuneisuutta tukkoisien tuloksien vuoksi. Tämän myönsi myös Florida Panthersista Tampereelle palannut Sebastian Repo MTV Sportille.

Sebastian Repo. Kuva: Juha Tamminen.

Joukkue vilisee maajoukkuetason hankintoja – miten kova kilpailu pelipaikoista on näkynyt alkukaudesta?

Kova kilpailu on toistaiseksi tuottanut lähinnä alisuorittamista. Hurja materiaali on Tapparan vahvuus, mutta se aiheuttaa myös vaikeuksia. Tapparalla on karkeasti sanottuna 3,5 kentällistä profiilipelaajia. Oman roolinsa löytäneet duunarit rajoittuvat Otto Rauhalaan ja Juhani Jasuun.

Tappara on aiemmin ollut roolituksen mestariteos, mutta nyt niin ei ole. Liika kilpailu on yksinkertaisesti liikaa. Kilpailutilanteen tasapainottamisessa on Jukka Rautakorven johtaman valmennuksen suurin työsarka.

Onko Tappara yhä omissa papereissasi SM-liigan ylivoimainen mestarisuosikki?

On, muttei niin ylivoimainen kuin ennen kauden alkua. Ykköshaastajat JYP ja TPS ovat hyvällä tiellä. Mutta palataan Tapparaan. Jukka Rautakorven Tappara on aiemminkin yskähdellyt syksyllä, eikä organisaatiossa tunneta lainkaan paniikkinappulaa. Rautakorpi saa, kuten pitääkin, tehdä työtään rauhassa ja korjata kurssia.

Kun materiaali on noin kova, valmennus osaava ja voittamisen kulttuuri vahva, laivan voi olettaa kääntyvän jossain vaiheessa. Karkaako kärki runkosarjan osalta? Voi hyvin olla. Tappara ei missään nimessä pääse keväällä helpolla, mutta vaaditaan ihmeitä, jotta otan kirvesrinnat pois suurimman mestarisuosikin paikalta. Tappara ei kaipaa kotietua pudotuspeleissä nostaakseen pyttyä.