Onko Jokerit jo yksi Pietari SKA:n kärkihaastajista?

Tätä kysymystä on vaikea olla miettimättä, kun seuraa helsinkiläisseuran syksyn tekemistä. Jos pudotuspelit alkaisivat juuri nyt, olisi Jokerit helppo nostaa mukaan sarjan kärkikahinoihin.

14. voitto putkeen tuli komealla tavalla, kun Jokerit kukisti Ufa Salavat Julajevin kypsällä esityksellä. Vaikka KHL-jätti piinasi helsinkiläisiä reilut kaksi erää, pystyi Jokerit nollaamaan vastustajansa vakuuttavalla tavalla.

Historiallinen voittoputki kertoo paljon tämän hetken Jokereista. Voittoja vakuuttavampaa on se, että KHL-seura on onnistunut palauttamaan uskottavuutensa jo 18 ottelun jälkeen.

Jokereita on pitkään kritisoitu siitä, ettei joukkueen voi uskottavasti taistella millään mittarein KHL:n kärkisijoista. Vaikka seuralla on ollut sarjassa aiemminkin hyviä joukkueita, on sarjan suuret olleet aina liian kaukana.

Varsinkin viime kaudella koko joukkueen uskottavuus oli pahasti koetuksella. Heikko Jokerit konttasi pitkin kautta ja kevät todisti, ettei joukkue kuulunut lähellekään sarjan kärkeä.

Kun kuilu kasvoi, alkoi kritiikki voimistua. Sen takia koko alkuvuoden ajan seuran ympärillä liikkui paljon kysymysmerkkejä ja jopa huhuja KHL-matkan päättymisestä.

Suurin voitto imagopuolella

Tämä syksy on palauttanut Ilmalaan urheilubisnekselle elintärkeän optimismin. Jokerit pelaa historiansa parasta jääkiekkoa ja pelkästään Eeli Tolvasen tarina on luonut seuran ympärille yllättävää positiivista pöhinää.

Samalla KHL:n voimasuhteet ovat muuttuneet rajusti. SKA Pietari on suurempi kuin koskaan – sen takana moni suurseura on kompuroinut alkukaudesta pahasti. KHL:n suurista Moskovan TsSKA ei ole entisensä. Metallurg Magnitogorsk on ollut alkukaudesta vaikeuksissa eikä Dynamo Moskova ole pystynyt nousemaan kesän talousvaikeuksien jälkeen menneiden vuosien loistoonsa.

Voiko suomalaisjoukkue taistella KHL:n mestaruudesta? Kysymys on mahdoton lokakuulle. Voimasuhteet ehtivät muuttua ja jokainen joukkue tulee kokemaan voittoputkensa ja heikot hetkensä.

Jokereiden kannalta kysymyksen vastaus ei ole vielä tärkeä. Kiinnostavampaa on, että seura pystyy pitkästä aikaa edes esittämään tuon skenaarion.

Se kertoo, että Jokerit on onnistunut nappaamaan syksystä jo alkukauden pistepotteja tärkeimmän voiton. 50-vuotisjuhlakausi on osoittanut, että seura pystyy pelaamaan KHL:ssä uskottavaa ja voittavaa jääkiekkoa.