Kesän 2016 ykkösvaraus Auston Matthewsin debyytti NHL:ssä oli vertaansa vailla – verkko heilui nimittäin heti avauspelissä neljästi. Patrik Laineesta puolestaan tuli debyyttikaudellaan NHL-historian toiseksi nuorin hattutempun tekijä.

Mutta mihin ovat yltäneet tämän kauden mahdolliset läpimurrot?

Ykkösvaraus Nico Hischier ei tehnyt NHL-debyytissään neljää maalia, eikä kakkosvaraus Nolan Patrick ole vielä iskenyt ensimmäistä hattutemppuaan.

Kärkeviä vertauksia.

Silti Winnipeg Sun tietää muistuttaa, että tämän vuoden kärkivaraukset eivät ainakaan vielä ole pystyneet vastaamaan Matthewsin ja Laineen (kakkosvaraus, 2016) ensimmäisen kauden iskukykyihin tilastojen valossa.

Toisaalta, tämän kauden mahdolliset Calder Trophy -ehdokkaat ovat tehneet suhteellisen hyviä tuloksia – kuka mitenkin.

Vuonna 2013 varattu, mutta tällä kaudella ensimmäiset luistimenpiirtonsa NHL-jäihin tehnyt Will Butcher on syöttänyt New Jersey Devilsin paidassa peräti kahdeksan maalia, ennen tätä kautta NHL:ssä ainoastaan seitsemän ottelua pelannut Columbus Blue Jacketsin Sonny Milano sen sijaan on maalannut jo neljästi.

Näiden lisäksi esille nousevat sivuston julkaisun mukaan Arizona Coyotesin Clayton Keller ja Detroit Red Wingsin Martin Frk (3+1) sekä NY Islanders Joshua Ho-sang (0+4).

Yksi suurimmista sensaatioista alkaneella kaudella on kuitenkin ollut vuonna 2016 varattu Jesper Bratt. Ruotsalainen on iskenyt ensimmäisellä NHL-kaudellaan New Jersey Devilsille laitahyökkääjän paikalta uskomattomat tehot 3+3.

Tekstissä mainitut pelaajat Laineen ja Matthewsin debyyttikauden tasoa vai ei? Oli miten oli, suomalaistähti jätti ensimmäisellä sesongillaan NHL-ihmisiin lähtemättömän vaikutuksen.