Jesse Mankinen on pelaaja, joka herättää harvassa kiekkojännäreissä paljon tunteita.

Nuori hyökkääjä on silti huippukiinnitys Pelicansilta. Vaikka alkukausi KHL:ssä oli vaisu, voi 26-vuotiaalta laiturilta odottaa Suomessa jälleen paljon.

Mankinen kiekkoili syksyn HK Vitjazissa. Rooli KHL-seurassa oli alusta alkaen epäselvä – suomalaiselle kaavailtiin heti isoa vastuuta joukkueen ylivoimalla. Samalla rooli viisikoin heitteli rajusti illasta toiseen ja ketjusta toiseen.

Kun Vitjazin touhua seurasi, heräsi ajatus, ettei seura lopulta tiennyt lainkaan, millaiseen paikkaan se on Mankista ja toista suomalaisvahvistusta Jaakko Rissasta tunkemassa. Tilanne äityi lopulta siihen, että kaksikkoa pompoteltiin välillä katsomossa, välillä pienessä roolissa kokoonpanossa.

Kun joukkue hävisi, oli suomalaisia helppo heitellä eri rooleihin. Ja usein jopa kokonaan pois pelaavasta ryhmästä.

Lopulta Vitjaz teki ratkaisun: Mankinen korvataan Pelicansin Borna Rendulicilla ja Rissanen jää sentterinä organisaatioon.

Kuva: Juha Tamminen.

Vaihtokaupassa laatua

Pelicans menetti aiemmin juuri Rendulicin KHL:ään. Myöhemmin seuraan tuleva Mankinen ei ole yhtä säihkyvä kiekkotaituri. Lahtelaisseura saa silti hyökkäykseensä todella laadukkaan vahvistuksen.

Hiljainen Mankinen on ehtinyt pelata pitkään kotoisessa liigassamme hyvällä tasolla. 177-senttinen hyökkääjä ei ole räiskyvä supertähti, joka vilkkuisi otsikoissa. Suurin syy tähän on varmasti kiekkotaiturin persoonassa: Mankinen ei ole mikään suupaltti tai itseään esille nostava persoona.

Nämä näkyy heti kirjoittelun määrässä. Huippu-urheilussa isot persoonat varastavat usein suurimman palstatilan. Sen myötä hiljaisempi suorittaja saattaa jäädä usein ilman ansaitsemaansa kunniaa.

Kun katsoo viime vuosien tekemistä, on SaiPa-kasvatti osoittanut kerta toisensa jälkeen olevansa huippunimi SM-liigaan. Pelaaja, jonka arvoa ei voi mitata pelkästään tehopisteissä.

Pelicans saa Mankisesta tunnollisen hyökkääjän, joka on yllättävän liukas luistimillaan. Yksi 18 maalin ja kaksi 16 osuman kautta paljastavat, että laituri pystyy nousemaan isoon rooliin myös hyökkäyspäässä.

Mankisen lyhyt KHL-reissu oli monella tapaa iso pettymys. Oikeassa roolissa ja oikein hyödynnettynä Mankinen on silti pimentoon jäänyt ase Suomessa.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo