HELSINKI. Jo kahden maajoukkuepelin jälkeen sen voi sanoa ääneen: Leijonat on saamassa Eeli Tolvasesta todellisen superaseen Etelä-Korean olympialaisiin.

18-vuotias hyökkääjä oli elementissään, kun Suomi kaatoi Ruotsin maalein 3-1. Tehot 1+1 iskenyt Tolvanen oli läpi kamppailun Suomen parhaimmistoa.

Maalien ohella Jokerit-sensaatio oli jatkuvasti vaarallinen kiekon kanssa. Nuorukaisen rakensi peliä ja tarjoili ketjukavereilleen usean huippupaikalla. Samalla hyökkääjän pelivarmuus loisti täyden Hartwall Arenan yläriville asti.

Pisteet olivat Tolvaselle maajoukkueuran ensimmäiset. Torstain Venäjä-peli oli hyökkääjälle vielä vaikea. Avauspelin takaa löytyy kuitenkin looginen syy: Venäjä piti debytantin erikoisvartiossa läpi ottelun.

Venäjä-peli hämäsi

Kun Suomi pelasi ylivoimaa, piti vastustaja huolen, että Tolvasen läheisyydessä on jatkuvasti kaksi pelaajaa. Tätä nähdään melko harvoin maajoukkuepeleissä. Ja nyt puhutaan 18-vuotiaasta kiekkolupauksesta, joka debytoi Leijonissa.

Venäjää vastaan ykkösketjun Petri Kontiola ja Jukka Peltola eivät pystynyt reagoimaan Tolvasen pimentämiseen. Ketjun peli meni päävalmentaja Lauri Marjamäen mukaan ”jäpittämiseksi”. Sen myötä avausottelu oli kolmikolle jopa yllättävän vaikea.

Ruotsi ei lähtenyt pelaamaan Tolvasta pois pelistä. Se kostautui kovalla kädellä: superlupaus oli sekä viisikoin että ylivoimalla Suomen paras kenttäpelaaja.

On kiinnostavaa nähdä, mitä Kanada keksii nuorukaisen suhteen. Oli reagointi Tolvaseen millainen tahansa, avaa se silti vaarallisesti tilaa Suomelle.

Tässä on Leijonille harvinainen ase myös helmikuuta ajatellen. Euroopasta ei löydy tällä hetkellä montaa Tolvasta vaarallisempaa ylivoima-asetta. Se antaa petrikontioloille ja muille kokeneille pelaajille lisätilaa ja mahdollisuuksia jäällä.

Karjala-turnauksessa nähdään valtavasti tulevia olympiapelaajia. Jo nyt voi sanoa: mikäli ihmeitä ei nähdä, on Tolvanen yksi heistä.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo