Karjala-turnaus muistutti, että Suomella on tänä talvena täysin poikkeukselliset saumat olympiakultaan.

Vaikka kisoihin on vielä pitkä matka, osoitti jo marraskuun maajoukkueturnaus, ettei maailmasta löydy näillä joukkueilla yhtään selkeästi Leijonia suurempaa ennakkosuosikkia.

Leijonat.com nostaa esille kolme syytä, miksi Suomi taistelee tosissaan Etelä-Korean kisoissa olympiakullasta.

Miksi Leijonat taistelee olympiakullasta?

1. Pelitapa kehittynyt

Kun juttelee asiantuntijoiden kanssa, nousee Leijonien Karjala-turnausvoiton takaa esille selkeä signaali: Suomi pelasi läpi turnauksen loistavaa jääkiekkoa. Lauri Marjamäki sai valmennukseen avukseen Jussi Tapolan – kaksikko on yhdessä pystynyt päivittämään joukkueen pelitapaa askeleen monipuolisemmaksi. Se näkyi monella tavalla jo Karjala-turnauksessa.

Kun seurasi leijonavalmennuksen tekemistä läpi turnauksen sekä peleissä että harjoituksissa, oli kaikessa toiminnassa mukana täysin erilainen rentous ja luotto kuin vuosi sitten syksyllä. Marjamäki ja Tapola ovat saaneet delegoitua tehtävät hyvin – sen myötä viime kauden taakka Marjamäen hartioilta on saanut lisää kantajia. Se auttaa Leijonia valtavasti.

Suomi vei niin Venäjää, Ruotsia kuin Kanadaakin taktisesti. Varsinkin Kanada-peli oli komea näytös: vaikka lukemat olivat tiukat, olisi kotijoukkue voinut iskeä tehokkaammalla viimeistelyllä taululle tylyt lukemat. Ottelu samalla osoitti karun eron: ilman NHL-tähti pelaava Kanada on isoissa vaikeuksissa, kun se saa vastaansa organisoidun joukkueen.

2. Materiaalierot kippasivat

Olympialaisten poikkeuksellinen vivahde Etelä-Koreassa on se, ettei turnauksessa nähdä NHL-pelaajia lainkaan. Tämä sataa suoraan Leijonien laariin. Euroopasta kootut joukkueet ovat kaikki kohtuullisen tasaisia: sen myötä Suomi saa suhteellisesti verrattuna kenties kaikkien aikojen kovimman olympiajengin kasaan.

Suomea merkittävästi nimekkäämpi ryhmä löytyy ainoastaan Venäjältä. Sen sijaan Pohjois-Amerikan joukkueet joutuvat lähtemään kisoihin täysin uudenlaisilla ryhmillä. Se sekoittaa väkisinkin voimasuhteita.

Mikäli KHL-pelaajat osallistuvat kisoihin, löytyy Suomen joukkueeseen kohtuullisesti kilpailua pelipaikoista. Vaikka joukkueen jokainen osa-alue ei ole täysin tasapainossa, saa Marjamäki ja kumppanit käsiinsä tarpeeksi tasokkaan ryhmän.

3. Valmiit tutkaparit ja ihmejunnut

Karjala-turnaus nosti kiekkokansan huulille jo monta tärkeää onnistujaa. Eeli Tolvanen ja Miro Heiskanen ovat nuorukaisia, joita Leijonat tarvitsee myös olympialaisten kaltaiseen turnaukseen. Nuoruuden into ja poikkeuksellinen tapa ratkaista pelejä nousee esille erityisesti lyhyessä turnauksessa.

Suomi tuntui löytävän myös heti useamman valmiin tutkaparin. Marko Anttilan, Antti Pihlströmin ja Mika Niemen Jokerit-ketju loisti molemmissa pelaamissaan peleissä. Sen ohella esimerkiksi Joonas Kemppainen ja Teemu Hartikainen muodostavat valmiiksi duon, johon Leijonat voi luottaa.

Marjamäki kertoi, että Karjala-turnauksen joukkueesta nähdään todennäköisesti 70 prosenttia pelaajista myös olympialaisissa. Lukema on hurja: toisaalta Karjala-turnauksesta löytyi heti monta huippuonnistujaa.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo