HELSINKI. Kaksi metriä ja kolme senttiä pitkä Marko Anttila on pelaaja, jota ei voi olla huomaamatta Jokereiden pelissä.

Leijonista tuttu hujoppi raataa, vääntää, painii ja pusertaa nelosketjussa tavalla, joka on ihastuttanut viime kaudesta lähtien. Järkälemäinen hyökkääjä on noussut viimeistään tänä syksynä kiekkofanien sydämiin pelillään.

Monipuolisen ja yllättävän tehokkaan pelin ohessa Anttila raataa erityisesti Jokereiden alivoimalla. 32-vuotias hyökkääjä on isossa roolissa, kun helsinkiläiset pimentävät taiturimaiset KHL-ylivoimat.

[nosto tasoitus=”oikea”]”Oma luistin on löytynyt aina. Ei ole huoltajien tarvinnut kirota”[/nosto]

– Nyt se on toiminut hyvin. Alkukaudesta meillä oli jo aihiot kasassa. Nyt olemme pelanneet yhdessä jo monta peliä – sen myötä se on parantunut. Olemme saaneet avaimet meidän käsiimme – ei olla annettu valtaa vastustajan ylivoimalle. Siinä on iso merkitys, Anttila ynnää Leijonat.comille.

Alivoimapeli on KHL:ssä oma taiteenlajinsa. Sarjasta löytyy hurja määrä taitoa: sen myötä myös erikoistilannepelaaminen on melkoista taistelua.

– On tärkeää, ettemme suostu pelkästään siihen, mitä vastustaja yrittää. Me haluamme olla itse aktiivisia ja aggressiivisia. Se tekee vaikeammaksi heidän peliään, Anttila pohtii.

Juuri aktiivisuus ja aggressiivisuus nousevat esille useassa vastauksessa. Ne näkyvät myös kaukalossa: Jokereiden alivoimapeli on ollut kokonaisuutena tänä syksynä todella vahvaa myös sarjan huippujoukkueita vastaan.

– Olemme pyrkineet panostamaan jo karvaamiseen ja heidän ylösvientiin. Siihen, että saamme hyvän paineen heti päälle – vastustajat eivät pääse helpolla meidän alueelle.

– Se on toiminut meillä tällä kaudella hyvin – olemme saaneet pelattua monta alivoimaa niin, ettei vastustaja pääse aina edes meidän alueelle.

Kuinka paljon alivoimapeli on vastustajan tutkimista ja heidän temppujen eliminointia?

– Pääasiassa keskitytään aina omaan tekemiseen. Mutta jokaisessa pelissä on jokin pieni juttu, jonka vastustaja tekee eri tavalla. Varsinkin venäläiset ovat niin taitavia, että siellä on hurja määrä variaatioita. Palaverissä katsotaan aina tietyt kuviot, Anttila avaa.

Kuva: Getty Images

Isot vehkeet vahvuus

Perjantain Admiral-pelissä ottelun viihdyttäjänä Hartwall Arenalla toimiva Mikko Honkanen paljasti yleisökisan yhteydessä Anttilalla olevan koko joukkueen isoin luistin.

Kuuluttaja arveli, että järkäleen luistimen olevan kokoluokkaa 50. Anttila naureskelee spekulaatiolle.

– Hän vähän liioitteli. Se on 48. On se silti ylivoimaisesti joukkueen isoin. Hyvä näin, hyökkääjää virnistää.

Sen koon luistimia ei ihan jokaisesta marketista löydä. Onko huoltajat olleet koskaan kauhuissaan?

– Olen pelannut tuolla samalla mallilla jo reilusti yli 10 vuotta. Se on ollut mulla käytössä ensimmäisistä liigakausista alkaen. Se on helpottanut asiaa – oma luistin on löytynyt aina. Ei ole huoltajien tarvinnut kirota, Anttila vastaa.

Luistinten ohella myös Anttilan maila herättää huomiota. Valtavan kokoinen tikku on melkoinen ase kaukalossa. Hyökkääjä naureskelee ottavansa kaiken ilon irti etulyöntiasemastaan.

– Alivoima on ensisijaisesti sijoittumista, mutta sen jälkeen tulee omat vahvuudet. Mulla on isoa mailaa ja isoja luistimia… yritän saada ne väliin. Samalla taas av-pari (Antti) Pihlström on todella vikkelä – hän ehtii usein katkomaan syöttölinjoja. Meillä on hyvä duo kasassa, Anttila kiteyttää.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo